РОДОЛЮБЦИ ОТ ДЕВЕТ КЛУБА „ТРАДИЦИЯ“ Проведоха пето хайдушко сборище на границата на две общини

  • 0
  • 98 преглеждания

За пета година, с изключение на 2020 година поради ковид-кризата, в местността „Кулата“, разположена по средата между землищата на гр. Копривщица и гр. Стрелча, Регионален клуб „Традиция“ от възрожденския град организира „Хайдушко сборище“.

Председателят на родолюбивата и патриотична организация Донко Мрънков, бе диктор на възстановката. Той  обяви, че проявата е посветена на копривщенските воеводи, които близо 200 години съхраняват и пазят Средногорието от османските поробители и насилници. При трикратното нападение над Копривщица и ограбване на местното население от кърджалиите – 1793, 1804 и 1809 година, срещу тях излизат хайдушките дружини на Богдан войвода, Детелин войвода, Ралчо войвода, Драгоя, Петко Янтахта, Добри войвода, Ангел войвода, Бойко Нешов и др.

На хайдушкото сборище беше пресъздадена битова сцена от живота на малкия градец и идилията на всекидневното общуване на мегдана. Селището е покровителствано от народните пазители. Пресъздадено бе прощаване на сина с милата си майчица, преди той да поеме по хайдушките пътеки със своите другари. Нападение на турските орди над селото и откарването им в робство е причината народните закрилници да устроят засада и да освободят близките си.

Впечатляваща бе престрелката на хайдутите с отстъпващите турци. Представлението завърши с народно веселие, което бе озвучавано от гайдата на Георги Банчев. Донко Мрънков връчи грамоти на регионалните клубове „Традиция“ от страната, участвали във възстановката – гр. Златица, Етрополе, Априлци-Троян-Севлиево, Сопот-Карлово, Хисаря, Съединение, Нова Загора и Ловеч.

В ОБЩИНА АНТОН  Почит към патрона на храма
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Почит към патрона на храма
ФК „СРЕДНОГОРЕЦ“   Завоюва първата купа на кмета на Златица
Next Post ФК „СРЕДНОГОРЕЦ“ Завоюва първата купа на кмета на Златица
Related Posts

Leave a Comment: