Русалия в Копривщица

  • 0
  • 108 преглеждания

На снимката Отдясно на ляво – д-р Кирил Палавеев, отец Богомил и Кирил Бояджиев

На 6 юни беше Черешовата задушница. На този ден копривщенци посетиха двата гробищни парка , където преляха и запалиха свещи за починалите си близки. На другия ден, според християнския календар, се отбелязва Петдесятица. Народът нарича този източноправославен празник още и Русалия.

В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов отслужи тържествена молитва, извърши водосвет и причести миряните. Спазвайки дистанция помежду си, мнозина запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие на себе си и своите близки. По традиция на този ден те отнасят в домовете си стръкчета русалия (дивисил) и орехови клонки и ги поставят на портите и входните врати на домовете си.

В понеделник – 8 юни, бе денят на Свети Дух. Според народните вярвания на този ден се готвят курбани и не се върши никаква работа. Тогава започва и Русалската седмица, която се приема за опасен период, тъй като, според народните вярвания, силата на демоничните същества нараства. Поверието гласи, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не трябва да се нощува в полето, тъй като то е тяхната трапеза. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Честват Свети Дух на старо оброчище
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Свети Дух на старо оброчище
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  С предизвикателство към фотографите
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ С предизвикателство към фотографите
Related Posts

Leave a Comment: