ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Свети Дух на старо оброчище

  • 0
  • 132 преглеждания

За единадесета поредна година, Иван Орашъков – Консула от Копривщица приготви курбан за църковния празник „Свети дух“. Стана традиция на едноименния връх над възрожденския град пазителят на традициите, заедно със семейството си, да приготвя жертвена гозба. Ще припомня, че в продължение на няколко години Иван Орашъков, подкрепян от приятели, на мястото на кладенчето изгради чешма и издигна дървена беседка. И районът стана предпочитан за излети и отмора сред красивата средногорска природа.

След тържествената служба в старата църква „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов  извърши водосвет и благослови ароматната гозба на Иван Консула, сготвена и с помощта на Рале и Стоян Стрелкови, Искро Йончев и неговите племеници Михаил и Христина Петкови. Светото  място бе уважено и от младите майки Кристина Тороманова и Нина Паничарова с техните малки рожби. Курбанът бе раздаден на присъстващите, както и на болни и страдащи хора. Дошлите запалиха свещи за здраве на старото оброчище, съществуващо от векове.

На празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се чества веднага след Петдесетница, се отбелязва винаги в понеделник. Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. По този повод Църквата прославя Светата животворна Троица – Бог – Отец, Бог – Син, Бог – Дух Свети.

В иконографията Свети Дух се изобразява като гълъб. Празникът се свързва с култа към мъртвите и според народните вярвания на него душите на покойниците, „пуснати“ на Великден, „се прибират“. С този ден започва „Русалската седмица“ , която в Копривщица наричат „Русалия" , а в други райони на страната – „Русалската неделя“, „Самодивската неделя“, „Русалийки“, „Русалии“. В миналото предците ни са вярвали, че русалиите са невидими, нечисти, вредоносни сили, на които, макар и по-рядко, се приписва способност да лекуват.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Раздаде над 1000 порции жертвен курбан за своя празник
Prev Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Раздаде над 1000 порции жертвен курбан за своя празник
Русалия в Копривщица
Next Post Русалия в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: