С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” В Община Чавдар откриха ловен дом

  • 0
  • 102 преглеждания

На 10 август в село Чавдар беше открит изграденият нов ловен дом, който да се ползва и стопанисва от членовете на Ловно – рибарската дружинка. С това дългоочаквано събитие беше даден стартът и на птичия лов за сезон 2019 – 2020 година. Сградата се намира в южния край на село Чавдар, малко преди отбивката на пътя за местността „Св. Петка”.

В церемонията участваха кметът Пенчо Геров, председателят Александра Мутафчийска и членове на общинския съвет, Дамян Ненов – председател на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие” – Пирдоп, Цветанка Каменова от Държавното горско стопанство – Пирдоп, Верка Николова от ЛРС, изпълнителите на строително – монтажните работи, множество ловци и представители на техните семейства.

Председателят на Ловно-рибарска дружинка в село Чавдар Стоян Раков представи изпълнението на идеята. Той отправи благодарност към спомоществователите за изпълнение на проекта за реновиране на старата общинска сграда, превърната в прекрасен и модерен ловен дом. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Пенчо Геров, който пожела на местните ловци да използват новата си придобивка и да имат много слука.

Трикольорната лента за откриването прерязаха Стоян Раков, г-н Геров и Захари Бабуров от фирмата, извършила обновлението на сградата. Самодейки от читалище „Надежда” разчупиха пита и почерпиха всички присъстващи с мед и шарена сол. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови ремонтираната и обновена сграда на ловния дом, като поръси със светена вода ловците и техните гости.

Специално обръщение към домакините и изпълнителите на обекта отправи Дамян Ненов. Той сподели, че местните ловци имат придобивка, в която през студените зимни вечери да се завръщат след тежък ловен ден. От името на Управителния съвет на ЛРС „Средногорие“, той подари красива картина, дърворезба с ловни мотиви, която веднага беше поставена над камината в трапезарията на ловния дом в село Чавдар.

Поздрав и подаръци ловците получиха и от общинския съвет, поднесени от Панка Илиева. „Бъдете все така задружни и наслука!” – каза г-жа Илиева. На финала на тържествената церемония Цветанка Каменова връчи поздравителен адрес от Държавно горско стопанство –  Пирдоп и неговия директор инж. Мико Павлов. Тя също пожела много наслука и успехи на ловците от село Чавдар през новия ловен сезон.

Уважилите поканата на организаторите имаха възможността да разгледат новата придобивка, която разполага с трапезария, кухня и санитарни помещения. Двойният празник на ловците от село Чавдар и техните приятели продължи в прохладата на комплекс „Св. Петка”, където всички опитаха приготвената от ловеца Минко Гинчев традиционна жертвена ритуална гозба за откриване на новия сезон за отстрел на птици. Жертвените животни бяха дарени от Георги Кунин и Иван Николов, на които много пъти ловците са помогнали при необходимост.

За вестник „Регион”, председателят на Ловно-рибарската дружинка в Чавдар Стоян Раков съобщи, че основният спонсор за изпълнението на строително-ремонтните работи по възстановяването на старата и безлюдна общинска сграда е рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” чрез социалната програма на дружеството. Членовете на дружинката със собствени средства са изградили камината, отоплението на сградата, кухненския бокс и за обзавеждането на трапезарията. С техни сили са обновени теренът и оградата около ловния дом. „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и Община Чавдар също се включват в изпълнението на проекта. За отдаването под наем на сградата, в договора е заложено, че местната власт ще прихваща задължението на ловците до размера на направените от тях инвестиции. С още спомоществователи ще бъдат подготвени помещение за транжорна, където да бъдат обработвани отстрелялите животни и спални помещения на втория етаж на сградата.

Проектът е изпълнен за около 9 месеца, като идеята се е зародила преди шест години. Сградата, пустееща до скоро, се превърна в красив и уютен ловен дом. На 10 август рано сутринта най-запалените ловци отидоха и първия си излет през новия сезон, като отстреляха множество пернати. Разрешена е стрелбата по пъдпъдъци, гриваци, бекасини, гълъб и гургулици.

Деца работиха в десет ателиета
Prev Post Деца работиха в десет ателиета
Храмът в Копривщица чества патронен празник
Next Post Храмът в Копривщица чества патронен празник
Related Posts

Leave a Comment: