С ПРАЗНИЧНИ ИЛЮМИНАЦИИ Посрещнахме 2021-ва – годината на надеждата за здраве

  • 0
  • 59 преглеждания

С великолепна, повече от шестминутна заря, в Община Челопеч посрещнаха Новата 2021 година. Малко жители на селото уважиха тържеството, тъй като от общинската администрация предварително обявиха, че за спазване на противоепидемичните мерки събитието ще бъде предавано „на живо“ по Интернет. Затова пък сред празнуващите на площад „Освобождение“ преобладаваха младите хора, гости на селото.

Половин час преди полунощ кукери запалиха обредния огън, който традиционно се прави в Челопеч на Нова година. Сред присъстващите на обичая бяха кметът инж. Алекси Кесяков, със съпругата и най-малкия си син, председателят на ОбС Димитър Въжаров, работещи в общинската администрация, ангажирани с организацията на празника.

На специална видеостена бе излъчено новогодишното поздравление на президента на Република България Румен Радев към българския народ. А след националния химн, който прозвуча точно в полунощ, от покрива на сградата на ОбА към небето полетяха фойерверките на впечатляващата заря, притаила дъха и приковала вниманието на всички на площада и по цялото село. Жители на съседни общини заявиха на другия ден, че илюминациите са забелязвани от доста далеч.

След като и последната звездица от тях угасна високо в небето, кметът инж. Алекси Кесяков поздрави посрещащите Новата 2021 година в приятната и сравнително топла нощ. С радост изпращаме трудната за всички ни 2020 година, каза инж. Кесяков. Той пожела настъпващата да бъде едно ново начало, даващо надежда за по-добри дни. Кметът на Община Челопеч изрази увереността си, че това със сигурност ще се случи. „Ние, в Челопеч, знаем как да направим всичко това, защото нещата не могат да ни уплашат! Нека продължим да бъдем щастливи, весели и позитивни, и да имаме много късмет и здраве“, каза той, вдигайки тост с чаша шампанско.

Празненството продължи с Дунавско хоро, а за да се спазват изискванията за отстояние между игралците, служители от общината бяха подготвили за пожелалите да се забавляват на площада, сурвачки и предпазни маски. Наблизо се раздаваха чаши с шампанско и мнозина от присъстващите се поздравяваха помежду си с настъпването на Новата година.

От ОбА бяха подготвили за жителите и гостите на Челопеч празнична томбола с пет атрактивни награди. Изтеглянето на печелившите номера направиха петгодишният Румен и четиригодишната Сияна. Първият късмет се падна на № 568, който спечели велоергометър. Вторият печеливш номер бе 563 донесе на притежателя си мобилен телефон. Билет 172 спечели шиацу масажор, а голямата награда – телевизор, се падна на № 260. Единственият, който на момента взе своята награда – голяма тонколона, с № 191 бе Иван Дионисиев. Печелившите номера са обявени на страницата на Община Челопеч в Интернет и от първия работен ден на 2021 година 4 януари, късметлиите, които не присъстваха на посрещането на Нова година на пл. „Освобождение“, могат да си ги получат.

И докато продължаваше народното хоро със сурвачки и празненството в Община Челопеч, се отправяме към гр. Пирдоп. По телефона научаваме, че зарята в града още не се е случила. Пристигаме на площад „Тодор Влайков“, където има само около десетина души. Тук са зам.-кметът Мария Шентова, временно изпълняващата длъжността „Секретар“ Надя Мутафова, работещи в ОбА. Сред очакващите илюминациите са още председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова, както и група младежи.

Разбираме, че кметът Ангел Геров е на покрива на читалище „Напредък“ и се опитва да стартира фойерверките. Оказва се, че малко след като пиротехническите средства са разположени на високото, е завалял дъжд и те са се овлажнили. Студът допълнително е затруднил тяхното изстрелване. Около десет минути преди да се закръгли първият час от Новата година, най-после, за радост на малкото присъстващи, десетина „ракети“ политат към небето. Така, макар и за по-кратко от очакваното и извършената подготовката, традицията е спазена – с илюминации и Пирдоп посреща 2021-ва.

Дано да е по-добра от старата и да ни донесе очакваното от всички – здраве, добрини, благополучие и повече късмет.

В КОПРИВЩИЦА НА НОВА ГОДИНА  Много хора в града – малко на площада
Prev Post В КОПРИВЩИЦА НА НОВА ГОДИНА Много хора в града – малко на площада
ДЯДО КОЛЕДА - Раздава подаръци в Пирдоп
Next Post ДЯДО КОЛЕДА - Раздава подаръци в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: