САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха празника Еньовден

  • 0
  • 96 преглеждания

На 24 юни рано сутринта, членове на групата за автентичен фолклор и разучаване на народни обичаи към читалище „Надежда” в село Чавдар, с голям ентусиазъм отбелязаха народния празник Еньовден. В него участие взеха деца и възрастни. Мероприятието се състоя в близост до параклиса „Св. Петка” в едноименната местност над селото. Обичая уважиха представители на общинската администрация, жители и гости на чавдарчани.

Дългогодишните самодейки Ганка Радунчева и Дечка Бончева разказаха на момичетата и момчетата, участващи в обичая, за неговото тълкувание през годините и неговата символика. За тях беше интересно да спазят традицията, защото единственият празник в България, посветен на билките и народната медицина е Еньовден. Според народните вярвания, на Еньовден започва начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав, а очертае ли се наполовина — ще боледува.

На празника децата набраха различни билки, навързаха растенията с конци и ги поставиха в кошниците. В стари бакърени менци беше донесена “мълчана вода”, с която възрастните поръсиха главите на всички, отбелязващи обичая. Смята се, че преди да „тръгне към зима”, слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата им лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата. Накрая беше прочетена и молитвата „Отче наш”. С набраните билки бе направен венец, под който минаха всички присъстващи на празника.

Накрая на импровизирана трапеза на тревата всички се подкрепиха с вкусна пита, сирене и шарена сол. Много вкусна беше и копривщенската месеница, приготвена от майсторката Цонка Ангелова по изпипана рецепта на Шеф Иван Звездев.

Отбелязването на Еньовден се прави за пета година в село Чавдар. Служителите и самодейците от читалище „Надежда” благодариха за оказаното съдействие на ръководството на Община Чавдар. Народните традиции в селото се уважават и предават от поколение на поколение. А пътят за това е чрез запознаването на децата с техните символи, представи и послания.

В МЕСТНОСТТА „ЕЛЕНСКО“  Първи събор на Ивановците в Средногорието
Prev Post В МЕСТНОСТТА „ЕЛЕНСКО“ Първи събор на Ивановците в Средногорието
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Старинен ритуал на в Деня на билките
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Старинен ритуал на в Деня на билките
Related Posts

Leave a Comment: