Цветя за руски войни в Деня на победата

  • 0
  • 101 преглеждания

На 9 май пред паметника на червеноармееца Михаил Иванович Калинин, загинал на 18 септември 1944 г. край село Челопеч, се проведе честване Деня на победата преди 76 години над хитлеристка Германия.

Представителна група на общинската администрация и жители на селото изразиха уважението и преклонението си пред милионите жертви по време на последната световна война. Младежи припомниха важни факти, с които тя остава в историята, като най-опустошителния и съдбоносен военен конфликт на ХХ в.

Кметът на общината инж. Алекси Кесяков говори за значението на 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, като подчерта, че не бива да се забравя приносът и ролята на Русия във войната. Българският народ, държавници и политици трябва да се отнасят с уважение към страната, дала най-много загинали в боевете, продължили шест години. Не трябва да се отрича и забравя и направеното от другите страни за разгрома на фашизма. А България трябва да има своя самостоятелна национално отговорна политика и позиция като държава, член на Европейския съюз и НАТО, която да защитава и брани интересите на своите граждани, каза той.

На паметника на Михаил Калинин бяха поднесени венци от общината и общинския съвет в Челопеч и признателните жители. Женската вокална група „Средногорски звън“, с ръководител Невелина Сараджова, изпълни руски песни.

На 4 май пред паметниците на загиналите руски войни по време на Втората световна война у нас край с. Челопеч, в местността „Орман баш“ при село Душанци и в с. Антон, кошници с цветя са поставени от представители на посолството на Руската федерация у нас. В неделя – 9 май, цветя в памет на загиналите летци край Душанци на морената – паметник поставиха Златка Кънева и учителката Евгения Николова от името на кметството и Клуб „Русофили“ в общината.

СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА  За Гергьовден в Община Антон
Prev Post СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА За Гергьовден в Община Антон
В МИРКОВО   Шарени яйца по проект „Успех“
Next Post В МИРКОВО Шарени яйца по проект „Успех“
Related Posts

Leave a Comment: