Седемнадесетгодишен извади кръста в Пирдоп

  • 0
  • 109 преглеждания

Християнският празник Йордановден, отбелязван на 6 януари, в гр. Пирдоп както всяка година бе честван в района на баражите на река Славци. Около стотина жители на града, кмета Ангел Геров и председателя на ОбС инж. Мария Шентова, честитявайки си Богоявление, търпеливо изчакаха в студеното и снеговито време отец хаджи Недко Бръмбаров да извърши ритуала по хвърлянето на кръста.

След водосвета и празника в Община Антон божият служител отслужи водосвет в намиращия се наблизо параклис „Св. Георги“. И докато той пристигне при очакващите го пирдопчани, няколко жители на града придружавани от домашните си любимци, запалиха огън, за да се постоплят. Някои от присъстващите се подкрепяха с вино и по-алкохолни напитки.

Седемнадесетгодишните ученици в СУ „Саво Савов“ Добри Димитров и Ценомир Иванов, дванадесетокласникът Стойчо Николов и Ангел Теповичаров, се бяха приготвили да скочат в ледените води на реката. И докато бъде изпълнен ритуалът друг смелчага от Пирдоп – Иван Джонгов, гол до кръста нагази в река Славци, под окуражителните възгласи на приятели и познати, за да се пречисти и освежи от нейните води.

След кратка, поради студеното време и непрекъснато валящия сняг църковна служба, отец хаджи Недко Бръмбаров хвърли Светия знак в дълбокия вир, където вече бяха четиримата младежи. Оказа се, че не бе лесно да се открие в дълбоката вода Божият символ, и след няколко опита да бъде намерен, късметът споходи Ценомир Иванов, който тържествуващ го вдигна високо над главата си.

Жители на града почерпиха с горещ чай и по-силни напитки момчетата, за да се сгреят след ледената баня. Кметът Ангел Геров награди с парична сума Ценомир Иванов, поздравяван от присъстващите на обичая пирдопчани. А когато ритуалът завърши, повечето от спазилите традицията побързаха да се приберат в домовете си, защото температурата на въздуха в това време бе около минус 5 градуса, но заради студения вятър се усещаше най-малко като минус 10.

ОТБОРЪТ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НА БЪЛГАРИЯ  Посети „Дънди Прешас Металс Челопеч”
Prev Post ОТБОРЪТ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НА БЪЛГАРИЯ Посети „Дънди Прешас Металс Челопеч”
В Мирково   Водосвет на Богоявление
Next Post В Мирково Водосвет на Богоявление
Related Posts

Leave a Comment: