ШЕСТВИЕ В ПИРДОП За 112 години от обявяване Независимостта на България

  • 0
  • 71 преглеждания

Денят на Независимостта – 22 септември, в гр. Пирдоп бе отбелязан с тържествен водосвет и камбанен звън в двора на храм „Свето Успение Богородично“ и с шествие из улиците на града с националния флаг, до паметните места в Начално училище-паметник „Тодор Влайков“.

Честването се организира по инициатива на общинските съветници Станислав Готев, Мария Бръмбева и д-р Десислава Толинова, а в проявата участваха техни съмишленици и последователи от Пирдоп, с които бяха и немалко техни деца.

Празничната Света служба бе водена от отец хаджи Недко Бръмбаров и отец Антоний Марчев. За непреходното дело и значение за бъдещето на България на обявяването на независимостта през 1908 г., говори отец Недко. А Станислав Готев бе подготвил отпечатък на Манифеста на цар Фердинанд, провъзгласен пред жителите на старата българска столица Търново на същия ден преди 112 години.

Присъстващите на националния празник тръгнаха от храма и носейки огромен български флаг се насочиха към площад „Тодор Влайков“. Под звуците на химна на Република България бе издигнато държавното знаме.Оттам шествието продължи по улица „Цар Освободител“, към двора на началното училище.

Пред паметния знак на генерал-лейтенант Стефан Паприков – министър на външните работи и вероизповеданията през 1908 г. бяха поднесени букети от общинските съветници д-р Десислава Толинова, Мария Бръмбева и цветен гирлянд от Станислав Готев и Геновева Василева. Изразено бе уважение и почит към генерал Паприков и българските политици от преди 112 години. Достойните българи, разрушили статуквото, наложено на страната ни от великите сили, отхвърлили васалитета на България от султана и заявили категорично и неотменно на света, че България е свободна и независима държава.

ПЪРВИЯТ В РЕГИОНА ХИПЕРМАРКЕТ „СТРОИТЕЛ“  Отвори врати в Пирдоп
Prev Post ПЪРВИЯТ В РЕГИОНА ХИПЕРМАРКЕТ „СТРОИТЕЛ“ Отвори врати в Пирдоп
В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  Парад „България през вековете“ в Копривщица
Next Post В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК Парад „България през вековете“ в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: