В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК Парад „България през вековете“ в Копривщица

  • 0
  • 84 преглеждания

Денят на Независимостта – 22 септември, бе отбелязан в Копривщица с Парад на българската униформа „България през вековете“. Колоната от почетните роти, съставени от членове на регионални клубове от страната към Националното дружество „Традиция“, водена от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, навлезе в историческия площад „20-ти Април“.

Командирът на строя Донко Мрънков рапортува на кмета на общината Бойка Дюлгярова, която направи преглед на парада и се поклони на репликите на  руското знаме от Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г. и на въстаниците от Април 1876 година. В словото си кметът на Община Копривщица отбеляза, че манифестът, с който се обявява Независимостта на България, е акт, показал апогея на политическото ни самосъзнание като нация. Издига се важността и достойнството на страната ни, с което заемаме своето заслужено място на световната карта. „Мечтата, въплътена в копнежите на Левски и Ботев, Каравелов и Бенковски за чиста, свята и независима република, става реален факт в този свят ден на 1908 година“ – каза тя.

След химна на Република България беше поднесен венец на Мавзолея на Априлци от Община Копривщица. Със „За почест!“ и под звуците на „Вятър ечи, Балкан стене“ строените на историческия площад отряди посрещнаха символите на Копривщица – зеленото знаме на копривщенските въстаници, с изписаните свещените думи: „Свобода или смърт“ и черешовият топ. Многобройните гости на възрожденския град в следващите минути се потопиха в родната история и усетиха духа на българските войни, отдали живота си за Отечеството.

Представени бяха въоръжението и облеклото от времето на Първата българска държава до Втората световна война. В Парада на униформата участваха членове на регионални клубове от София, Пловдив, Копривщица, Панагюрище, Сопот-Карлово, Златица, Нова Загора, Априлци-Троян, Севлиево, Ловеч Хисаря, Тетевен, Клисура, Червен бряг, Съединение, с. Баня, Панагюрско, Сливен. Кметът Бойка Дюлгярова връчи на всеки регионален клуб грамота за участието в парада „България през вековете“. Той бе организиран с финансовата подкрепа на Община Копривщица и копривщенски ресторантьори.

ШЕСТВИЕ В ПИРДОП  За 112 години от обявяване Независимостта на България
Prev Post ШЕСТВИЕ В ПИРДОП За 112 години от обявяване Независимостта на България
УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛО АНТОН  Отправиха поглед отвъд хоризонта на своите възможности
Next Post УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛО АНТОН Отправиха поглед отвъд хоризонта на своите възможности
Related Posts

Leave a Comment: