ШЕСТВИЕ В ПИРДОП За сто и единадесет години независима България

  • 0
  • 122 преглеждания

В деня на националния празник 22 септември, жители на гр. Пирдоп честваха с шествие по улиците на града 111-та годишнина от обявяването на манифеста на цар Фердинанд за провъзгласяване независимостта на страната и скъсване с васалитета към османската империя.

По инициатива на Станислав Готев в двора на 200-годишната пирдопска църква се събраха негови приятели и съмишленици със своите деца, за да изразят уважението си към предците, обявили на същия ден през 1908 г. в църквата „Св. четиридесет мъченици“ в старата ни столица Търново правото на българския народ да гради сам и независимо от волята на други страни своето бъдеще. Водосвет по повод Деня на Независимостта отслужи предстоятелят на храма ставрофорен свещено иконом хаджи Недко Бръмбаров. Той благослови присъстващите и провъзгласи „За многая лета“ на българския народ. Отец хаджи Недко Бръмбаров пожела на пирдопчани винаги да се чувстват независими и свободни, защото в многолетното ни минало ни неведнъж сме ставали залог на чужди интереси и влияния.

С тържествения звън на църковните камбани бе дадено начало на празничното шествие на участващите в честването по улиците на Пирдоп. Децата и възрастни с носения от тях национален флаг се упътиха към Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. В двора му за величавия миг на акта от 22 септември 1908 г. говори Станислав Готев. На паметния знак на пирдопчанина генерал-лейтенант Стефан Паприков – министър на външните работи и вероизповеданията в правителството на Демократическата партия, начело с Александър Малинов, по време на чийто мандат е обявена Независимостта на България, бе поднесен венец.

В ОБЩИНА АНТОН  Завърши изграждането на осветлението на парковата зона
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Завърши изграждането на осветлението на парковата зона
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Концерт на Врачанската филхармония за Независимостта
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Концерт на Врачанската филхармония за Независимостта
Related Posts

Leave a Comment: