ШКОЛА „СРЕДНОГОРЦИ“ Събра почитатели на фолклора на предколеден спектакъл

  • 0
  • 123 преглеждания

За трета поредна година няколко поколения фолклористи от Школа „Средногорци“ – Пирдоп, с ръководител Цветина Грамова, показаха пред десетки свои почитатели най-доброто от празничната народна традиция, предшестваща Рождество Христово. Спектакълът „Ръка за ръка на Коледа“ се състоя в спортната зала на СУ „Саво Савов“, а гости бяха кметът на Община Златица Стоян Генов и множество родители, близки и приятели на членовете на школата.

Мнозина от дамите и децата бяха подготвили различни кулинарни изкушения, сувенири и предмети, които се предлагаха на специален базар. Оценка за най-вкусните баници, питки, сладкиши, хапки и изненади на майсторите на печивата даваха присъстващите, които не пропуснаха възможността да си похапнат от тях.

Инж. Стоян Генов поздрави певците, танцьорите и инструменталистите от Школа „Средногорци“ с наближаващите празници и пожела на всички тях и ръководителката им Цветина Грамова, здраве и продължаващи успехи в развитието на народното изкуство. Школата е бисер в короната на Средногорския фолклор, каза г-н Генов, който преди години също е бил танцьор. Той изрази своя поклон пред таланта и неуморния труд на Цветина Грамова, както и на всички членове на школата, за това, което правят за съхраняване на народните традиции, за да разнасят славата на родния край и своя талант из страната и чужбина.

Проведен бе търг с експонати от базара, като първият продаден предмет бе еленче, изработено от Цветина Грамова. Средствата от търга ще бъдат използвани за развитие дейността на съставите на школата.

Пред почитателите на своето изкуство първи се представиха на пиано и барабани Камелия и Пламен Лещарови, подпомогнати от Цветина Грамова, а след това и малките коледарчета от ДТС „Средногорче“. Вокална група „Средногорци“ изпълни народната песен „Що ми е мило и драго“, после се заредиха ръченици и танци, песни и надсвирвания с гайди. За първи път пред публика се представиха членовете на Тамбурашка група „Средногорци“, които доказаха, че развитието на колектива продължава. Кулминацията на вечерта бе Дунавско хоро, на което се наловиха и немалко от зрителите. Изненада за децата от школата бе появата на Дядо Коледа, който им раздаде подаръци. Обявени бяха и победителите в кулинарната изложба „АроматНА Коледа“, като приготвилите най-добрите и вкусни ястия получиха награди.

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ  При миряните от Мирково за Стефановден
Prev Post НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ При миряните от Мирково за Стефановден
Събина Делова отбеляза с концерт 60-годишен юбилей
Next Post Събина Делова отбеляза с концерт 60-годишен юбилей
Related Posts

Leave a Comment: