СЛЕД 135 ГОДИНИ За втори път държавен глава посети село Петрич

  • 0
  • 128 преглеждания

Президентът Румен Радев участва в тържествата в памет на Априлци в бунтовното и героично село

На 8 май в най-старото, познато от исторически паметници селище в района – Петрич, се проведоха традиционните чествания, посветени на загиналите по време на Априлското въстание от 1876 г. петричани. Очакван и скъп гост на стотиците местни жители и гости от Средногорието и страната бяха президентът на Република България г-н Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Сред официалните гости на тържествата бяха още Нейно превъзходителство заместник-посланикът на Кралство Великобритания у нас Лин Чарлз, народният представител Иван Ченчев от парламентарната група „БСП за България“ в 45-то Народно събрание, Мария Елмазова – внучка на писателката Евгения Марс, кметовете на общините Антон – Андрей Симов, на Мирково – Цветанка Йотина, зам.-кметът на Община Копривщица Иван Лесков, представители на компаниите „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, помогнали за подготовката и организацията на паметното събитие.

Отбелязването на 145-та годишнина от славната Априлска епопея, в чийто летопис село Петрич е сред най-заслужилите и важни за политическия успех на съзаклятието, селища от Четвърти революционен окръг, се проведе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов. Точно в 18:30 часа президентът Румен Радев и съпругата му г-жа Радева пристигнаха при величествения паметник „Камбана“, където бяха посрещнати от инж. Генов, съпругата му Грозданка Генова, кметския наместник на село Петрич Мария Ангелова и кметските наместници на Карлиево и Църквище. За втори път държавен глава посещава героичното и бунтовно село след Освобождението на народа и от турско робство. На 19 април през далечната 1886 г. първият български княз Александър Батенберг, на път за столицата на бунта – Панагюрище, спира в Петрич и нощува в селото, преди да продължи пътя си към този град.

Президентът г-н Радев и кметът инж. Генов, както и техните съпруги, Нейно Превъзходителство зам.-посланикът на Великобритания Лин Чарлз и Мария Ангелова положиха венци на паметника-камбана. Венци и цветя на признателност към героите от Априлското въстание поднесоха на мемориала представители на „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч, „Аурубис България“, общините Антон и Мирково, Кметство Каменица, Регионален комитет „Васил Левски“, клубовете „Традиция“ в Златица и Мирково, както и много от гостите на тържествата. Представители на Община Златица положиха цветя и пред паметниците на Априлци в селата Каменица и Смолско и на загиналите петричани край Смолешката река

Водено от „Марчинг Бенд“, с ръководител Тодор Цачев, шествието, начело с президента Румен Радев и домакините, се отправи към площад „20 Април“ на село Петрич, където високият гост бе посрещнат с питка и шарена сол от девойки в национални носии. Деца поднесоха цветя на г-н Радев, съпругата му г-жа Радева и г-жа Лин Чарлз.

Членове на Клуб „Традиция“ – Златица, представиха пред официалните лица пристигането на благодетелката Емили Странгфорд в село Петрич през месец октомври 1876 г. Докато се провеждаше възстановката, се прочете стихотворението на поета Иван Вазов, посветено на виконтесата.

Държавният глава, домакините и родственици се поклониха пред паметта на първата жертва на Априлското въстание Петър Балов, като поднесоха цветя на паметника му в двора на петришкия храм. В църквата „Свети Георги Победоносец“ те си запалиха по свещица в знак на почит към 172-те жертви на селото при разгрома на бунта и се запознаха с историята на храма, превърнал се в арсенал при подготовката на съзаклятието.

Малко по-късно гостите посетиха единствената в страната тематична галерия „Априлско въстание“, където присъстваха на даряването на реликвата – медальон на лейди Странгфорд на село Петрич.

След вълнуващото събитие г-н Румен Радев се отправи към строените на площада в село Петрич роти от военно формирование 42600. Той бе посрещнат от командира на поделението майор Наталия Иванова и след нейния рапорт, главнокомандващият въоръжените сили на Република България поздрави бойците.

Възпоменателният митинг с вечерна проверка и заря бе открит от Невелина Сараджова, която се спря на политическия успех на Априлското въстание. Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов подчерта в словото си, че село Петрич е красиво кътче българска земя със славна и хилядолетна история. „Днес сме тук да помълчим, да се поклоним и заявим: те дадоха живота си за свободна България, жертваха се за нас, за да ни има, за даряваме живот и възпитаваме в техния свободен дух децата си. Сто четиридесет и пет години след славната Априлска епопея споменът за тях е жив и ни изпълва с гордост и вяра“.

В поздравлението си към петричани и гостите от региона и страната за тържествата, президентът Румен Радев заяви: „За мене е чест да бъда днес в бунтовния и мъченически Петрич, който остава в нашата история като един от основните въстанически пунктове в решителните месеци на 1876 година… Летописите свидетелстват за сълзите от радост, за дързостта и нетърпението да се издигне час по-скоро най-сетне български байрак. Тук е още жива родовата памет за възторга от победите, но и за ужаса от погромите. Тук още се помнят себеотдайността и жертвоготовността на петричани, на мъже и жени, млади и стари, богати и бедни, дали имот и живот, в жертва на Бог и на българската свобода“.

Във вечерната проверка прозвучаха имената на национални герои и организатори на освободителните борби на народа ни срещу вековния тиранин, на апостоли и участници в Априлското въстание от с. Петрич и Четвърти революционен окръг. А след химна на Република България в небето над селото грейнаха впечатляващите фойерверки на тържествената заря. Множество деца, младежи и възрастни си направиха снимки с президента г-н Радев след нейния край.

Впечатляващ финал на продължилите почти шест часа тържества, посветени на 145-години от Априлското въстание в село Петрич постави Национален ансамбъл „Българе“ с продуцент и хореограф Христо Димитров. Танцьорите представиха за първи път пред публика специално посветения си спектакъл на бунтовните събития и няколкото дни свобода на българския народ през 1876 г. От видяното в очите на мнозина от зрителите бликнаха сълзи на преклонение пред паметта на героите.

Поздравителни адреси по повод 145-та годишнина от победите на българския народ над тиранина в дните на епопеята от 1876 г. и първата прожекция на филма „Емили Странгфорд – паметта е жива“ до кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, кметския наместник на село Петрич Мария Ангелова и петричани бяха изпратили управителят на Геотехмин“ ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов и изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов.

НАСЛЕДНИЦИ НА ПОЕТЕСАТА И ИЗДАТЕЛ ЕВГЕНИЯ МАРС

Дариха медальон на лейди Емили Странгфорд на петричани

В единствената в страната тематична картинна галерия „Априлско въстание“ в село Петрич, по време на честванията на 145 години от Априлската епопея, майка и дъщеря Лиляна и Мария Елмазови, обявиха решението си съхранявана в дома им 110 години реликва на благодетелката на българския народ лейди Емили Странгфорд да заеме място в галерията.

На обявяването на дарението присъстваха президентът на Република България Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, Нейно Превъзходителство Лин Чарлз, зам.-посланик на Кралство Великобритания у нас и други гости на петричани.

Г-жа Мария Елмазова сподели, че нейното и на майка ѝ – снаха на Евгения Марс, желание е медальонът, който виконтеса Емили Странгфорд дарява в края на 1876 г. на 26-годишния тогава поет Иван Вазов, заедно с бележка за придобиването му от Евгения Марс, да бъдат предадени за съхранение и представяне пред българската общественост на жителите на село Петрич – едно от най-пострадалите във времето на бунта селища, където благодетелката на българския народ гради болница.

Дарението бе прието от кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, който го представи на присъстващите и положи в специално изработената витрина. Г-н Генов връчи благодарствена грамота и сувенир – ефектен елмаз с герба на Златица, на г-жа Елмазова. Такъв бе изпратен и на нейната майка, която в момента е на 95 години и по обективни причини не успя да присъства на родолюбивото събитие. За стойността на дарението и благородството на своята сънародничка виконтеса Емили Странгфорд говори зам.-посланикът на Кралство Великобритания у нас Лин Чарлз.

Гостите разгледаха изложените картини в галерията, а в киносалона на Кметство Петрич бяха първите зрители на филма на продуцента Георги Тошев, журналистката Евгения Александрова и техния екип „Лейди Странгфорд –паметта е жива“. На прожекцията присъстваха държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, Доминик Хамерс – изпълнителен директор на „Геотехмин“, София Торолова и Стойно Стойнов от „Елаците-Мед“, Ивайло Георгиев от „Аурубис България“, Цецка Караиванова и Анка Шопова от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и домакините на събитието. Компаниите от региона са спомоществователи за създаването на филма.

Двадесет и петминутната продукция представя малко известни данни за делата на благодетелката на българския народ след погрома над Априлското въстание у нас. Г-н Тошев сподели, че това е началото на проект, който ще бъде развит. Предстои да бъдат създадени поредица от филми и те да представят детайлно и по-обстойно пред българската общественост лорд Пърси Странгфорд и съпругата му лейди Емили Странгфорд, с документални кадри от архиви и свързани със семейството места във Великобритания.

След последните кадри президентът Румен Радев сподели, че паметта на тази свята жена е жива в село Петрич. Това е кътче от страната, което всеки българин трябва да види, за да усети огромната духовна енергия и борбен дух, които излъчва. И поздрави творческия екип на филма, който е изключително силен и вълнуващ. От него виждаме как един малък медальон от няколко грама, може да тежи цяла планета, каза той.

Кметът инж. Стоян Генов поднесе подаръци на г-н Радев и г-жа Радева, на г-жа Чарлз и по един диск с филма на всички участващи в първото му излъчване. Заедно с кадри от тържествата той ще бъде показан през месец септември и по bТВ. Преди да се отправи за приемане на строя на бойците за участие във вечерната проверка, президентът на Република България Румен Радев написа в почетната книга на картинната галерия „Априлско въстание“ в с. Петрич: „С дълбока признателност за опазената национална памет!“.

Средногорци спазиха традицията на Разпети петък
Prev Post Средногорци спазиха традицията на Разпети петък
ОБЩИНА ЧАВДАР  Отбеляза своя празник с жертвен курбан
Next Post ОБЩИНА ЧАВДАР Отбеляза своя празник с жертвен курбан
Related Posts

Leave a Comment: