Средногорци спазиха традицията на Разпети петък

  • 0
  • 91 преглеждания

Въпреки пандемията и изцяло променения живот, добрите християни уважиха традицията и на Разпети петък посетиха сергиите за керамични изделия в Пирдоп и Златица. Мнозина търговци използваха хубавото време на 30 април, за да предложат на спазващите великденските обичаи предмети, които те да отнесат в домовете си.

На площад „Тодор Влайков“, пред църквата и на други места из Пирдоп на специални маси или направо на земята, имаше изобилие от глинени съдове, сувенири, стомнички, играчки и други изделия, предназначени за деца и възрастни. Някои домакини използваха богатото предлагане, да си закупят троянски гювечи за готвене, малчугани се радваха на керамични свирки, а немалко бяха и тези, които се снабдиха с атрактивни фигурки от глина за двора. На сергиите имаше предмети за всеки вкус и всяко детско желание, а цените бяха от левче-два, до над тридесет, в зависимост от изделието.

На една от сергиите екип на Танцова школа „Средногорци“, начело с ръководителя Цветина Грамова, предлагаше на пирдопчани множество изработени от членовете на оркестрите и танцовите състави атрактивни сувенири, свързани с предстоящия Великден. Събраните от продажбата им средства, каза Цветина Грамова, ще бъдат използвани за развитие на съставите и участия във фолклорни прояви на членовете на школата.

Гражданите на Златица прииждаха до сергиите семейно или индивидуално и се спираха пред тях, за да спазят обичая и да изберат най-доброто за себе си и близките си. Кавалерите предпочитаха по-обемни съдове като подници, кашпи, гърнета, гювечи, а дамите избираха и по-кокетни предмети като вазички, украшения, саксийки, бардучета, захарнички, соленички – каквото е необходимо за дома.

Посетители на базарите разговаряха помежду си, че трудностите не са сломили духа на хората и те, съхранили традициите, продължават да ги спазват. Така е сигурно, че ще оцелеем и ще се възродим от пандемията, отчуждението, самотата и недоверието, заявяваха и купувачите, и търговците на керамични изделия. Запознати с отбелязването на Разпети петък у нас, споделиха, че Средногорието е сред районите в страната, където най-ревностно и постоянно се спазват тези християнски традиции – да се отнесе вкъщи по частица от тялото Христово, за каквото се определят керамичните предмети, закупени на този ден.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ПИРДОП  Дариха децата от града за Възкресението Христово
Prev Post ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ПИРДОП Дариха децата от града за Възкресението Христово
СЛЕД 135 ГОДИНИ  За втори път държавен глава посети село Петрич
Next Post СЛЕД 135 ГОДИНИ За втори път държавен глава посети село Петрич
Related Posts

Leave a Comment: