ОБЩИНА ЧАВДАР Отбеляза своя празник с жертвен курбан

  • 0
  • 144 преглеждания

Празникът на Община Чавдар беше честван на 8 май, първата събота след Възкресение Христово. Заради епидемичната обстановка в страната, тази година общинската администрация реши да отбележи деня само с приготвянето, освещаването и раздаването на жертвен курбан за здравето на всички жители и многобройни гости на село Чавдар.

От вкусната гозба чавдарчани си взеха в подготвени от общината купички за еднократна употреба, раздавани на няколко места в селото – в центъра, на пазара при централния площад. до  хранителния магазин на кръстовището на улиците „Георги Димитров“, „Роза“, „Кокиче“ и „Лука Кунин“, на пресечката на улиците „Стара планина“ и „Васил Коларов“ и в парка над Детска градина „Щастливо детство“. Имаше и хора, които очакваха да получат от ароматната гозба направо пред магерницата в местността „Света Петка“. Именно там беше приготвен светеният курбан, чийто майстор-готвач беше Минко Гинчев.

За приготвянето на курбана бяха жертвани няколко овце, а събитието е част от културния календар на Община Чавдар, финансиран от дарителската социална програма на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешас Металс Челопеч” ЕАД.

Посетителите на местността „Св. Петка“ в този празничен за общината ден бяха много, макар метеорологичните условия да не бяха съвсем добри. Гостите на общината вземаха по паничка от светения от отец Недко Бръмбаров курбан и се наслаждаваха на красивата околна природа докато хапват. Децата се радваха на спортните атракции, наблюдавани от родителите си. Множество бяха и посетителите на параклиса „Св. Петка”, където пък имаше кръщавка на дете от град Елин Пелин. Археологическият парк „Тополница” също бе посещаван от гостите на общината в този ден.

СЛЕД 135 ГОДИНИ  За втори път държавен глава посети село Петрич
Prev Post СЛЕД 135 ГОДИНИ За втори път държавен глава посети село Петрич
Цветя и венци на гроба на апостола Тодор Каблешков
Next Post Цветя и венци на гроба на апостола Тодор Каблешков
Related Posts

Leave a Comment: