СРЕДНО УЧИЛИЩЕ “СВЕТИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” – ЗЛАТИЦА

  • 0
  • 105 преглеждания

Отбеляза с концерт патронния си празник 

С тържествен концерт на 7 декември колективът на СУ “Свети Паисий Хилендарски” в гр. Златица отбеляза патронен празник. За втора поредна година спектакълът бе сътворен от гости-изпълнители от почти всички учебни заведения в района. Водещите на празничната програма припомниха за посещението на Паисий Хилендарски в Златица през 1761 г. – една година по-рано от създаването на неговата и най-четена родна книга – “История славянобългарска”. Това е най-голямото духовно завоевание на българите през Възраждането, с което се вписваме в европейския и световен културен подем. И чест е за града, че той е избран за покровител на училището, казаха те, защото делото на хилендарския монах е непреходно във времето. Поздравителни адреси до учениците и педагозите на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Златица бяха изпратили началникът на Регионалния инспекторат на образованието Росица Иванова, кметът на общината инж. Магдалена Иванова, Общественият съвет, училищното настоятелство, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Чавдар ДГ “Слънце” и “Вяра, Надежда, Любов” и АТПГ.

Първи на сцената с рецитал на Вазовото стихотворение “Паисий” се представха възпитаниците на ОУ “СВ. Св. Кирил и Методий” в с. Чавдар. Най-малките ученици на града – от детската градина и група “Мечо Пух” с ръководител Нели Божинова, поздравиха своите по-големи приятели с танц на снежинките и джуджетата и морски танц. Със специалната песен “Един коледен момент” Детската вокална група “Средногорски звън” при Община Челопеч, с музикален педагог Невелина Сараджова, припомни за наближаващите светли празници за Рождество Христово.

Сцената на златишкото читалище се оказа тясна да побере големият екип на вокална група “Веселинчета” от НУ “Тодор Влайков” в Пирдоп, с ръководител Евдокия Богданова, които изявиха своя талант с две песни. Музикален поздрав към възпитаниците на СУ – Златица имаше и от Вокална група “Фантазия”, от СУ “Саво Савов” – Пирдоп, с ръководител маестро Марияна Върбанова. А с модерен балет се представиха учениците от с. Мирково. Също с танци, но народни – “Лудо-младо” и модерен вариант на “Дайчово хоро”, се включиха в спектакъла за патронния празник на СУ – Златица, възпитаниците на хореографа Събина Илиева от ПГМЕ в гр. Пирдоп.

Финалът на празничния концерт бе една неочаквана изненада – за първи път пред публика се представи най-новата младежка поп-рок група – „Фютчър“. Подобен състав в Златица е съществувал преди 40 години, каза педагогът Милена Василева, която като тийнейджър тогава е била солист на групата, а един от китаристите му е известният днес инж. Стефан Попов.

Създаденият наскоро състав от учителя по музика в гимназията в Златица Тодор Цачев и Цвети Грамова, е със средна възраст 16 години. Той представи четиримата изпълнители – Калоян Серафимов – китара, Християна Павлова – саксофон, Мартин Тодоров – бас китара и Гергана Атанасова – барабани. Те  се изявиха под бурните аплодисменти на своите зрители с най-горещия летен хит от това лято – “Деспасито”. Клип от изпълнението може да се види във Фейсбук страницата на училището. Групата накара всички присъстващи в салона на читалището да запеят текста на популярната песен, с което се постави въодушевяващ, емоционален и великолепен финал на празничния концерт.

В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Инвестициите в хората дават високи резултати
Prev Post В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Инвестициите в хората дават високи резултати
Никулден в Копривщица
Next Post Никулден в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: