Среща за 141 години от Априлското въстание

  • 0
  • 110 преглеждания


Още една родолюбива инициатива осъществиха семейство Петя и Иван Пехливанови, живеещи в Пловдив, но съпричастни към историята на Копривщица, от където е родословното дърво на Иван. На 12 април в клуба на пенсионера във възрожденския град гостува Дамска вокална група „Райна Княгиня“ при Народно читалище „Георги Търнев“ от града на тепетата, с художествен ръководител Иван Пехливанов.

Това гостуване и празнична програма бяха посветени на 141-годишнината от Априлската епопея. Наистина се вълнуваме, че гостуваме на нашите  съграждани, живеещи в Копривщица – един български град – светиня. Вълнуващо е, че пеем в града, от който е тръгнал величавият бунт, променил хода на историята и довел до нашето Освобождение, каза Петя Пехливанова.

Част от песните, които изпълни групата, са по текст и музика на художествения ръководител, известен във възрожденския град като поет. Той е познат на почитателите на мерената реч, че твори за личности от Априлското въстание, природата и цели сценки на копривщенски диалект в стихотворна форма.

Прозвучаха песни по стихове на народния поет Иван Вазов, Христо Ботев, Стоян Чилингиров, както и възрожденските „Боят настана“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Топчето пукна“, „Де е България“ и др. Концертът завърши с копривщенския химн „Хубава си, моя горо“, а започна със стихове на Иван Пехливанов, посветени на Копривщица.

От Пловдив, специално за събитието, бе пристигнала и Райна Каблешкова, а от града домакин освен членовете на пенсионерския клуб, събитието бе уважено и от собственици на  къща за гости в Копривщица, живели дълги години в Пловдив, но завърнали се при корените си – Панчо Павлов. Всички си направиха и снимка за спомен от задушевната среща, родила много топли връзки, които, надяваме се, да прераснат в трайно приятелство. Ще припомня, че даровитият и скромен копривщенец Иван Пехливанов е запален планинар, и правнук на поп Никола Белчов – заклевал копривщенските въстаници. Той бе обект на внимание от страна на медиите в страната за дарените книги на изгоряло читалище, като в 40-градусова горещина миналата година измина километри пеша и дари томове от личната си библиотека, между които и неговата книга за поп Никола Белчов.

В КОПРИВЩИЦА  Поклон пред Априлци на историческата дата
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Поклон пред Априлци на историческата дата
ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ   Отново с призово място в приложното колоездене
Next Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Отново с призово място в приложното колоездене
Related Posts

Leave a Comment: