ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Отново с призово място в приложното колоездене

  • 0
  • 83 преглеждания

На 21 и 22 април в зала „Триадица“ гр. София се проведе първият кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене и пътна безопасност по правилата на ФИА за деца от 10 до 12 години.

И ако някои се пита какво е това приложно колоездене – отговорът е: учи децата от най-малка възраст на правилата за движение по пътищата съчетано с усъвършенстването на уменията при карането на велосипед, каза водачът на групата Сашка Вътева от общинската администрация.

Състезанието преминава в няколко кръга – решаване на индивидуален тест по Закона за движение по пътищата, майсторско управление на велосипед по технически пътеки, изпит по даване на първа долекарска помощ на пострадали и  решаване отборно на теоретични задачи по ЗДП.

В шампионата взеха участие утвърдените вече с години отбори от Берковица, Първомай, Пирдоп, Силистра и община Челопеч, както и три софийски училища. Челопеч се представи с два отбора, ръководени от Георги Гочев, учител в основното училище.

Първият ден  започна с тест, от който биха се затруднили дори опитни шофьори. Те трябваше да решават въпросник, съставен от 20 задачи с казуси от Закона за движение по пътищата. Очаквано, най-много зрителски аплодисменти имаше при демонстрацията на майсторство при карането на  велосипед, подредени в четири технически пътеки. Отстрани може и да изглежда лесно, но тази част от състезанието всъщност е много трудна, защото пред децата има поставени като препятствия сложни елементи, определени в регламента на ФИА.

След оспорвана двудневна надпревара между 26 момичета в индивидуалното класиране първото място заслужи Ива Костова от гр. Силистра с 11 наказателни точки, следвана от Зорница Семерджиева от отбора на община Челопеч с 34 наказателни точки. Третото място и бронзовият медал бе за Нанси Найденова, също от община Челопеч, с 49 наказателни точки. Другите две състезателки общината – Мирела Кривиралчева и Гергана Стоянова, се наредиха, съответно на 10 и 16 място.

При момчета шампион стана Георги Яврийски от Берковица, следван от представителите на Първомай  и Силистра.  От тима на Челопеч Стилян Ангелов е шести, с осем точки повече от заелия трето място, Борислав Калайджиев е осми, Антон Владов – десети, а Пламен Чочев  е четиринадесети. За първа година за отбора се състезават Наско Фотев и Найден Найденов, който се представиха достойно.

В Републиканския шампионат отборен победител стана тимът на Берковица, следван от община Челопеч – I отбор, трети се нареди  отборът на Първомай, а четвърти е II-ят отбор на Челопеч.

В следващите месеци ще има още три кръга на шампионата, за треньора Георги Гочев и възпитаниците  му предстоят  интензивни тренировки  за запазване на призовото класиране в приложното колоездене.

Prev Post Среща за 141 години от Априлското въстание
В ИНФОЦЕНТЪРА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ – ПИРДОП
Next Post В ИНФОЦЕНТЪРА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ – ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: