СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Посрещна партньори от Европа по проект от програма „Еразъм +“

  • 0
  • 60 преглеждания

На 29 октомври СУ „Саво Савов“ в гр. Пирдоп бе домакин на работна среща на представители от шест европейски страни, партньори по проект „Внимание! Надигане на ЕКО-бойците/войните“, в който ръководството и колективът на пирдопската гимназия е координатор. Директорът на учебното заведение Цвятко Четьов и ученици от гимназията посрещнаха по традиционен български обичай с питка, мед и стръкчета здравец гостите – по двама преподаватели от учебни заведения от Испания – училище „Франциско Тарега“, Литва – Лицей по инженерни технологии в гр. Каунас, Полша – училище по кулинарство и туризъм, Португалия – Обединено училище Челорико де Басто в окръг Брага и Турция – гимназия „Фатих“ в Афьонкарахисар, с които да обсъдят и уточнят следващите стъпки по реализирането на проекта.

Неговата главна цел е да обучи участниците – ученици от шестте държави, как да изграждат устойчиви общности, които да бъдат икономически, екологично и социално устойчиви и да се насърчат младите хора за вземане на решения, насочени към опазване на околната среда, за да може тя да бъде съхранена за следващите поколения, съобщиха от СУ „Саво Савов“. Една от задачите, която ще бъде изпълнявана в следващите стъпки от реализирането на проекта, е повече ученици да осъзнаят, че прекомерното консуматорство унищожава живота на хората. Дейностите по изпълнението му започнаха на 1 септември т. г., а крайният срок за финализирането им е 31 август 2021 г. Гимназията е на трето място в страната от 30 одобрени проекта, при подадени над 70, заедно с учебни заведения от Враца и гр. Петрич. Предложението на СУ „Саво Савов“ е класирано с 92.5 точки и одобрено финансиране от 163 485 евро. Преди него са само училища от Казанлък и Ловеч.

След посрещането на представителите на партньорските учебни заведения от петте европейски страни, в един от кабинетите на гимназията директорът Цвятко Четьов изрази увереността си, че по време на изпълнението на проекта ще бъде изградена общност от млади хора, които да бъдат насърчени в уважение към природата и запазването й за бъдещите  поколения. И подчерта, че ще бъде създадена нова мрежа от приятелства между учебните заведения от шестте европейски страни, техните педагози и възпитаници. Ученици от пирдопската гимназия представиха своето училище с мултимедийна презентация и на английски език. Гостите се запознаха с целите и дейностите, които предстои да изпълнят, а деловата им работа с домакините продължи с уточняване на следващите етапи от съвместното си партньорство по проекта.

ДЕВЕТГОДИШНИЯТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП   С грамота „Отличниците на България“
Prev Post ДЕВЕТГОДИШНИЯТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП С грамота „Отличниците на България“
В ЧЕЛОПЕЧ  Две събития за първи ноември в Челопеч
Next Post В ЧЕЛОПЕЧ Две събития за първи ноември в Челопеч
Related Posts

Leave a Comment: