В ЧЕЛОПЕЧ Две събития за първи ноември в Челопеч

  • 0
  • 65 преглеждания

Денят на народните будители в с. Челопеч бе отбелязан с театрална постановка на 31 октомври и среща с писателя Андрея Илиев на 1 ноември. Гостът, който е роден в гр. Елхово, но живее в София, е автор на 26 документални книги, повести, романи и множество разкази и фейлетони, бе представен пред местните почитатели на творчеството му от библиотекаря при читалище „Труд и постоянство“ в селото Иглика Петрова. Местното книгохранилище притежава някои от изданията на писателя, които често се взимат за прочит от жители на Челопеч.

Андрей Илиев е започнал да пише още като курсант във военното училище в гр. Велико Търново. Постъпил във ВНВУ „Васил Левски“ случайно, след като не успял да стане студент в университета в града по любимата си специалност „История“, разказа сам той пред челопечани. Първият си роман пише през 1981 – 1982 г., но публикува по-късно. Някои от книгите му имат по повече от едно издания.

По документалните си книги, посветени на известния полицай на България от 40-те години на ХХ в. – „Непознатият Никола Гешев“ и „По дирите на Никола Гешев“, работи след продължителни издирвания в ДИА и Архива на МВР. Пише и фантастика, като в книгата си „Сбогом, Агата Кристи“, „вмъква“ и българска връзка. В някои от повестите му са с биографична основа – неговия дядо, чието име е наследил, участник в боевете на българската армия през месец март 1945 г. в Унгария и на сина си, починал от левкемия.

По време на срещата с жителите на Община Челопеч, Иглика Петрова и Андрея Илиев представиха няколко от книгите на писателя. Той разказа за трудностите, които среща в творческия процес, въпрос от присъстващите на разговора сподели, че любим негов герой е Владиков от последната му книга. Отговори какво е според него наложеното в последните години понятие „криминалистичен роман“. И подчерта, че в романите си се стреми да следва описанието на реални исторически събития, подкрепяйки изложението си с достоверни факти от времето, за което пише.

На финала на културната проява, на която присъстваха членове на клуба на пенсионерите, младежката организация и на хората с увреждания, както и активни читатели от с. Челопеч, Андрея Илиев даде автографи на предпочетените от тях свои книги.

СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП  Посрещна партньори от Европа по проект от програма „Еразъм +“
Prev Post СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Посрещна партньори от Европа по проект от програма „Еразъм +“
В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Лекоатлетическа надпревара за Деня на будителите
Next Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Лекоатлетическа надпревара за Деня на будителите
Related Posts

Leave a Comment: