ТЪРЖЕСТВЕНА СЛУЖБА В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ За празника на храм „Света Екатерина“

  • 0
  • 73 преглеждания

На 24 ноември жители на село Църквище и миряни от Средногорието, присъстваха на тържествена света литургия, посветена на празника на местния храм „Света Великомъченица Екатерина“. Богослужението започна в 8 часа сутринта от предстоятеля на църквата отец Антоний Марчев, при спазване на противоепидемичните изисквания. Малко преди 9 часа специално за храмовия ден в селото пристигна Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, придружаван от архимандрит Михаил и монах Нектарий от Чекотинския манастир „Свети Архангел Михаил“, както и дякон Петър Милошов от Ловчанската митрополия. Дядо Владика пое воденето на службата, продължила повече от два часа, на която присъства и архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев от Златица.

Негово Високопреосвещенство отдаде почит на Българския патриарх Неофит и предшествениците си, ръководили Ловчанска епархия, отправи пожелания за здраве и благоденствие на жителите на с. Църквище и региона, и на българския народ. Накрая на службата митрополит Гавриил въведе в офикията (отличието) „Свещеноиконом“ протойерей Антоний Марчев. Той получи специален знак, който ще носи при провеждането на службите, а миряните, присъстващи на тях, трябва да се обръщат към него вече с „Ваше Високоблагоговейнство“.

Негово Високопреосвещенство разказа на присъстващите на службата житието на Света Великомъченица Екатерина. Покровителката на село Църквище произхождаща от богато семейство в гр. Александрия. Надарена с красота и мъдрост, още 18-годишна тя става известна сред съвременниците си (IV в.) със своята ученост, знания и умения да лекува хората. Мнозина били желаещите да им стане съпруга, но тя поставила на всеки условието, да докаже, че е по-благороден, учен и мъдър от самата нея. Тъй като такива не се намирали, останала девица. Посветена била в християнството от пустинник, който й казал, че ще я запознае с „чуден Момък“. По време на молитва при девойката се явила Божията Майка, която я представила на Сина си – Иисус Христос. Така тя приела вярата и ревностно я защитавала от нападките на император Марк Аврелий Максимиан (285 – 305 / 308 г.), който влязъл в спор със Св. Екатерина. Хвърлена в тъмница, поради нейната непреклонност, тя е посечена около 305 г. Мощи на Великомъченицата днес се пазят в Синайския манастир.

Митрополит Гавриил отправи призив към присъстващите на празника на храма  и отслужи водосвет. Той раздаде икони на Светицата на миряните, а от свещеноиконом Антоний Марчев те получиха нафора. Поради обстановката в страната жертвен курбан за храмовия празник на църквата в с. Църквище не бе приготвен.

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

Вярата е силно лекарство в дните на пандемия

Изправени сме пред трудности и в живота си трябва да търсим корените на тези ни несгоди и да ги преодоляваме, заяви Ловчанският митрополит Гавриил на финала на тържествената служба в храм „Света Великомъченица Екатерина“ в с. Църквище. Много често забравяме, че трябва да се стараем да живеем благодетелно и с вяра. Трябва да се грижим за своята душа, да приемаме и следваме Светите Христови тайни, призова той.

Нека да използваме трудностите в наша полза, обърна се Дядо Владика към миряните, някои от които бяха и именници. Много хора днес имат нужда подкрепа, затова нека да проявяваме милосърдие, да се пазим от заразите. Не забравяйте каква велика покровителка има село Църквище, вярвайте и търсете нейната помощ, за да Ви помогне в болести, скръб и други трудности, каза Негово Високопреосвещенство. Митрополит Гавриил пожела здраве и добри дни на всички присъстващи на службата, като честити храмовия празник на жителите на село Църквище.

ОБЩИНА ЗЛАТИЦА   Вече е част от „България на длан“
Prev Post ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Вече е част от „България на длан“
БАРЕЛЕФ НА УЧИТЕЛЯ СЕРАФИМ БОЯНОВ  Намери място в Алеята на паметта и славата на Златица
Next Post БАРЕЛЕФ НА УЧИТЕЛЯ СЕРАФИМ БОЯНОВ Намери място в Алеята на паметта и славата на Златица
Related Posts

Leave a Comment: