Тържествена света литургия в Копривщица в старата църква

  • 0
  • 70 преглеждания

Свето Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, който се отбелязва на 15 август. В едноименния храм в Копривщица, който местните хора наричат старата църква, се стекоха стотици миряни – граждани и гости на града. Тържествената света литургия бе изнесена от отец Румен Стоименов, а отец Богомил Читалов – председател на църковното настоятелство на църква миросваше и благославяше посетителите, дошли да се помолят за здраве и да запалят свещи за благоденствие на себе си и своите близки.

Още от предния ден започна подготовката на традиционните гозби, които се раздават на миряните. Приготвени бяха пет казана с риба и два с боб. Ася Панова и Елена Чумпова бяха главните готвачи на ястията. Ганка Самодивекова, Лала Башулкова, Невена Васева, Цветана Енкова, Надежда Герданова, Мария Спасова от Копривщица, Магдалена Ангелова от София и Димитър Ананиев – от Стрелча се включиха в подготовката на продуктите.

Отец Румен Стоименов извърши водосвет, благослови гозбите и питките и поръси със светена вода множеството. Празникът продължи с богата фолклорна програма, изнесена от певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Бурова, гайдаржите Стоян Маждаров и Румен Кисов и народен оркестър от София, заснети от холандска телевизия.

МЛАДИТЕ ФУТБОЛИСТИ ОТ ЗЛАТИЦА  Кръстиха клуб си „Средногорец 2016“
Prev Post МЛАДИТЕ ФУТБОЛИСТИ ОТ ЗЛАТИЦА Кръстиха клуб си „Средногорец 2016“
В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Създават пилотен за отрасъла СМАРТ център
Next Post В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Създават пилотен за отрасъла СМАРТ център
Related Posts

Leave a Comment: