ТЕАТРАЛИ ОТ ЗЛАТИЦА Гостуваха на копривщенската сцена

  • 0
  • 118 преглеждания

На 11 октомври на копривщенска сцена театралния състав „Мара Пенкова“ от гр. Златица представи постановката си „Балкански синдром“ по Станислав Стратиев. Талантливите актьори от близката община с прекрасните си превъплъщения на своите  комични герои разкриват чрез няколко тематични  сцени  манталитета на различни хора и поставят важни обществени проблеми.

Зрителите видяха актуалните и днес апетити за настаняването на държавна службица, като посланик например. „Не мога да раздам сто декара гора, като уредя по този начин фамилията си до девето коляно“, ще проплаче един от героите на Стратиев. Комедията на драматурга бе поднесена от актьорите не като класическа постановка, а раздвижена чрез появата на героите сред зрителите и дори с обръщения към тях.

Обобщаващ за пиесата бе монологът на директора на театъра: „Ето, съвременници мои! Видяхте!... И ние искаме вече 30 години да изобразим светли характери, благородни страсти, възвишени помисли, и ние искаме да се разхождаме с шпаги и да се питаме „Да бъдеш или да не бъдеш?“ и да накуцваме като Сирано дьо Бержeрак, и нашата сцена да тъне в хармония и щастие, но виждате какво става... Тъкмо започнем и ние като хората, и… се втурват на сцената ни ей такива хора, забушуват такива страсти, че да се чуди човек откъде се вземат. Защото в живота ги няма... И се настаняват в театъра ни едни старчета и стрели, ревизори и дървеници, суматохи и лазарици, сака от велур и селяни от Итака, едни балкански синдроми и толкова още простотии, че да му се доплаче на човек… Изглежда, такава ни е ориста – и една зима да не можем като хората да представим. Но всеки със съдбата си. Ние с нашата, Вие – с Вашата. Важното е човек с човека да се среща и човек човека да чува. И да се усмихват!... Спокойни сънища!...“

Режисурата на постановката е на Надя Асенова и съпруга ѝ Камен Иванов. Председателят на копривщенското читалище Стоян Павлов благодари на колектива на Театър „Мара Пенкова“ за чудесната постановка и поднесе цветя на председателя на настоятелството на читалище „Христо Смирненски“ Нели Михайлова. В отговор г-га Михайлова заяви, че връзката с Копривщица е и емоционална, защото благодетелят от възрожденския град хаджи Ненчо Палавеев дарява средства за построяването на читалището в Златица. Тя обеща съставът да гостува на копривщенци и в бъдеще. С тази постановка театралният колектив „Мара Пенков“ спечели наградата на публиката на Международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка, провел се през месец септември в град Лом.

НА УЛИЦА „ХРИСТО БОТЕВ“ В ЗЛАТИЦА  Засадиха двадесет и две фиданки червен и зелен Ацер
Prev Post НА УЛИЦА „ХРИСТО БОТЕВ“ В ЗЛАТИЦА Засадиха двадесет и две фиданки червен и зелен Ацер
ХРАМЪТ НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА  Посетен от малко миряни на патронния ѝ ден
Next Post ХРАМЪТ НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА Посетен от малко миряни на патронния ѝ ден
Related Posts

Leave a Comment: