ХРАМЪТ НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА Посетен от малко миряни на патронния ѝ ден

  • 0
  • 90 преглеждания

На 14 октомври Българската православна църква отдава почит към Света Параскева Епиватска, по-известна като Света Петка Търновска.

Параклисът в местността „Бакаджик“, югоизточно от гр. Златица, който носи нейното име, рано сутринта бе отворен от пазителите на ключа на вратата му – началникът и екипа на Подстанцията в съседство, за да могат желаещите миряни да се поклонят на покровителката на българския народ. Дъждовното време, а и въведените в страната ограничителни мерки и изисквания срещу коронавируса попречиха на църковното настоятелство в Златица и миряни да отбележат както в предишни години патронния ден на храма. Въпреки това, не липсваха ревностни християни, които запалиха по свещица в Божия дом в знак на почит и прослава на Света Петка.

Към 10:30 часа в параклиса се отбива Георги Червенков от гр. Златица, който оставя парично дарение за храма и запалва свещици за свое и на близките си здраве и закрила от българската светица. После търпеливо изчаква да догорят, преди да се отправи по делата си в деня. Отбиват се и други хора, почитащи Петковден.

Храмът е построен на това място през XIX в. върху основите на старо оброчище. Към средата на ХХ в. и в следващите десетилетия храмът постепенно е забравен и се руши. Възстановен е през 90-те години на века, а през 2015 г., със спомоществователството и подкрепата на Силва и Стефан Шентови от Пирдоп, отец Йордан Георгиев, Община Златица и повече от 35 дарители е изографисан изцяло от художника Огнян Димитров. Изграден е и навес за подслоняване на посетителите и за приготвяне на курбан. Грижата за опазването му е поета от колектива на Подстанция – Златица.

ТЕАТРАЛИ ОТ ЗЛАТИЦА  Гостуваха на копривщенската сцена
Prev Post ТЕАТРАЛИ ОТ ЗЛАТИЦА Гостуваха на копривщенската сцена
ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА СТОЙКА КРЪСТЕВА  Награди най-добрите дами на Рали „Високи токчета“
Next Post ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА СТОЙКА КРЪСТЕВА Награди най-добрите дами на Рали „Високи токчета“
Related Posts

Leave a Comment: