УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – ЧЕЛОПЕЧ Посетиха „Дънди Прешъс Металс“

  • 0
  • 58 преглеждания

В петък – 19 юли, един от дните на Шестия международен фолклорен фестивал „Златен прах“ – Челопеч, участници от чужбина в неговата програма, посетиха рудодобивното и преработвателно предприятие „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Специално за трите групи, които гостуваха в дружеството по различно време и проследиха пътя на рудата от земните недра, до производството на концентрат, в пространството до административната сграда на компанията бе организирана малка изложба с фотоси и материали, показващи дейността на колектива на фирмата.

Първи посетиха предприятието Северна Осетия и Босна и Херцеговина, а малко преди обяд това сториха и танцьорите от Япония и Корея. В следобедните часове гости на Радина Копринкова-Симеонова от отдел „Връзки с обществеността“, нейните помощници – стажантите, и работещи в дружеството, бяха фолклористите от Перу, Башкирия и танцьорите от ансамбъл „Фолклорика“ – София. Всяка от групите бе придружавана от представители на Организационния комитет на фестивала и ОбА.

Домакините разказаха на чуждестранните си посетители за историята на компанията, показаха им двете рудни тела как са разположени под земята. За пътя до тях по двете наклонени галерии „Вяра“ и „Надежда“, разтрошаването на рудната маса и постъпването й в обогатителната фабрика за производство на концентрат. На „Спирка „Минно планиране“, бе показано на гостите как се извършва подготовката за добивните дейности, как взимат проби от рудата геолозите, и маркшайдерите, които заснемат иззетите пространства и правят модели на подземните камери. Чрез таблети в машините „живата“ информация, обясни Радина Копринкова на гостите, постъпва в оперативния център на компанията, където се правят графици за развитието и живота на рудника. Те видяха и продуктите на фирмата – меден и пиритен концентрат, съвместната дейност с Община Челопеч, помощта за развитието на образованието, фирмената гимназия ЧПГЧО, социалната програма на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ с клубовете на възрастните и хората с увреждания, празниците на колектива на дружеството в парк „Корминеш“.

На специално място чрез очила за виртуална реалност фолклористите имаха възможност да „влязат“ в рудника, като немалко от тях проявиха интерес към този поглед под земята. Някои от гостите разгледаха и огромния челен товарач, който бе позициониран на площадката и не пропуснаха да си направят селфита от посещението си в компанията или да се снимат като оператори на тежката машина.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОБРАТИМЕНИЯ РУСКИ ГРАД ЕГОРЕВСК  На гости за летния празник на Пирдоп
Prev Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОБРАТИМЕНИЯ РУСКИ ГРАД ЕГОРЕВСК На гости за летния празник на Пирдоп
В ПИРДОП  Откриха с водосвет базата на общинското БКС
Next Post В ПИРДОП Откриха с водосвет базата на общинското БКС
Related Posts

Leave a Comment: