УЧЕНИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ С идея за изграждане на паметник на виконтеса Емили Странгфорд в село Петрич

  • 0
  • 118 преглеждания

Известни хора в България преди дни споделиха идеята си за подготовка на национално честване на английските филантропи и българофили – лорд Пърси Елен Алджернън Фредерик Уилям Смайт, осми виконт Странгфорд и съпругата му виконтеса Емили Ан Бофор Странгфорд. Поводът е, че през 2026 г. ще се навършат 200 години от рождението на лорда и виконтесата, както и 150 години от избухването на Априлското въстание. Като дотогава се измине дългият път за изграждане на паметник на виконтесата в Петрич. Разговори за монумент на семейство Странгфорд в селото имаше още през миналата година по време на честването на 145-та годишнина от Априлското въстание. Тогава съпричастие към предложението изразиха президентът Румен Радев, зам.-посланикът на Кралство Великобритания у нас Лин Чарлз и дарителката на медальона Мария Елмазова.

За подкрепа на идеята вече са дали съгласие проф. Андрей Пантев, проф. Румен Генов, Веско Петков, който е от с. Петрич и основен двигател на инициативата, режисьорът Георги Тошев, архитект Здравец Хайтов и Фондация „Памет“, журналистката Елия Митова, семейство Марияна и Кенуъд Хил, кметският наместник на селото Мария Ангелова и др.

На 20 януари Веско Петков и арх. Здравец Хайтов посетиха бунтовното село и разговаряха в кметството с г-жа Ангелова. Споделени бяха основните посоки и намерения за реализиране на идеята, какви стъпки трябва да се направят, през следващите 4 години, за да се стигне до кулминацията на тържествата. Те се интересуваха има ли подходящо място за изграждане на паметник на лейди Странгфорд, като той ще бъде едва третият у нас, след бюста ѝ в гр. Батак и барелефа в гр. Хисаря. Паметни плочи за благодетелната дейност на виконтесата има в с. Петрич, с. Радилово и гр. Копривщица, наречени са улици на нейно име в София и Пловдив. Както е известно, тя предоставя най-много средства и построява в с. Петрич болница за лечение на пострадалите при разгрома на Априлската епопея жители на селото, извоювали първата и единствена победа над тиранина.

Гостите посетиха тематичната картинна галерия в кметството, където се съхраняват медальонът на виконтесата, със снимки на нея и съпруга ѝ лорд Пърси Странгфорд, и бележката за придобиването му от народния поет Иван Вазов, дарил го впоследствие на Евгения Марс. Г-н Петков, г-н Хайтов и г-жа Ангелова се запознаха от близо със сградата на болницата на лейди Странгфорд, която в момента е частен имот и изразиха огорчението си от незавидното състояние на паметника на културата и на нейната благотворителност към българския народ. Заявено бе, че е необходимо да се разгърне широка дейност за популяризиране делото на виконтесата през 1876 и 1877 г. за защита и подкрепа на пострадалите българи, защото нашите съвременници малко познават тази скромна жена, оставила трайна следа в родната ни история.

РАЗКРИВАМЕ РЕСУРСИ И СЪЗДАВАМЕ СТОЙНОСТ, ЗА ДА РАСТЕМ И ПРОСПЕРИРАМЕ ЗАЕДНО
Prev Post РАЗКРИВАМЕ РЕСУРСИ И СЪЗДАВАМЕ СТОЙНОСТ, ЗА ДА РАСТЕМ И ПРОСПЕРИРАМЕ ЗАЕДНО
ЛЕКОАТЛЕТИ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО  Бягаха на „Голям Сечко рън“
Next Post ЛЕКОАТЛЕТИ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО Бягаха на „Голям Сечко рън“
Related Posts