УЧЕНИЦИТЕ В МИРКОВО Честваха Деня на християнското семейство

  • 0
  • 99 преглеждания

На 21 ноември учениците от ОУ „Георги Бенковски” в с. Мирково честваха Деня на християнското семейство. Инициатори и участници бяха учениците от втори и трети клас на училището под ръководството на учителката Соня Динекова. Официални гости на събитието бяха кметът Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, председателят на ОбС Павел Данкин, общински съветници, служители в общинската администрация, родители и учители.

Християнският празник е известен и с името Въведение Богородично,  защото на тригодишна възраст Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм от родителите си, които я обричат на Бога. Празникът е познат и като Ден на православната християнска учаща се младеж, тъй като децата, представени на Бога, ще растат благочестиво в послушание към родителите си и ще бъдат възпитани в чистота на нравите.

По традиция след църковната служба най-близките от семейството се събирали у дома около огнището на чаша вино, топла питка и вкусна гозба и празнували здравата връзка помежду си. Масата се оставяла нераздигната, за да може да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.  В този дух беше и подготвеното честване на празника. В пресъздадената семейна среда с огнището, наредената трапеза, облечените в носии членове на патриархалното семейство, всички очакваха най-старите да дадат тон на празника. Той протече с традиционната молитва, раздаване на топла питка, изява на най-малките членове на фамилията и демонстриране на семейните ценности.

Децата пяха, рецитираха и показаха най-доброто от себе си пред гостите. Накрая те бяха сърдечно поздравени от Марианна Горгорова, временно изпълняваща длъжността „Директор“ на училището и от кмета на общината Цветанка Йотина, която им подари голям букет и лакомства, с които да се почерпят учениците. За пореден път общината показа загриженост към колектива на училището и своето отношение към възпитаването им в духа на традиционните семейни ценности.

Деца от Челопеч с две първи награди
Prev Post Деца от Челопеч с две първи награди
КОМИСИЯТА ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ – КОПРИВЩИЦА
Next Post КОМИСИЯТА ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ – КОПРИВЩИЦА
Related Posts

Leave a Comment: