В КОЛЕДНОТО СЕЛО НА БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНА ЧАВДАР Народни хора с клуб „Цоковци“ и забавен куиз с Ники Кънчев

  • 0
  • 88 преглеждания

На 18 декември програмата на „Коледното село на България“ в Община Чавдар продължи с куиз шоу (забавна викторина, тест, изпит) с Ники Кънчев, по време на което бяха раздадени много награди от партньорите на инициативата за най-добрите в отговорите на въпросите на водещия. Участниците бяха подпомагани от писателя доц. Георги Бърдаров, дългогодишен сценарист на предаването „Стани богат“.

Беше представена и книгата „Разкажи ми за Левски“ и творческа работилница за деца с Райчин Генов и Ивайло Кючуков. Изданието е пилотната книга от проекта „Разкажи ми за...“. Тя се появява на 20 април 2016 година по повод 140 години от Априлската епопея. Нейната основна мисия е да скъси дистанцията между Апостола на свободата и детето, което за първи път се запознава с неговата биография.

Животът и делото на националния ни герой са разказани увлекателно, представени визуално и с илюстрациите на Здравка Брайкова. Идеята на авторите на проекта е книгата да допринесе за формирането на ценности като родолюбие, национална гордост и високо българско самосъзнание, които са от изключително значение за пълноценното развитие на подрастващите. Книжката е сборник от кратки разкази, предания и легенди, които представят живота и борбата на Левски, разказват за характера и силата му, предават важни исторически моменти от битието му. Авторите на изданието споделиха, че това е книжка за Левски какъвто го познаваме и какъвто бихме искали да го помним. Тя е разбираема и достъпна за най-малките, на които ще помогне да оценят и обикнат най-великия българин. Защото Левски е символ, вяра, личност, герой, но и човек като всеки от нас.

Кулминация в програмата в съботния ден бяха изпълненията на традиционните български хорà с Клуб за народни танци „Цоковци“. Той е основан през февруари 2014 от Виктор Филипов и Цоко Бояджиев. В момента в него се изявяват над 80 танцьори от всички възрасти. В репертоара си имат повече от 100 български народни хора от различни фолклорни области у нас. Носители са на множество награди от фестивали в България.

На следващия ден, 19 декември, посетителите на Община Чавдар и „Коледното село“ се насладиха на вкусните ястия на Шеф Лъчезар Лачев. Жителите и гостите на общината имаха възможността на живо да видят приготвянето на La paella grande (паеля микста), Callos a la Madrileña (шкембе по Мадридски), телешка глава в шкембе, скариди А la hilos и нискотемпературно сготвени свински ребра. Около 500 порции храна бяха сготвени пред очите на всички от Шеф Лачев.

В слънчевия и усмихнат неделен ден, бе представянето на книгата „Опитай това“ от Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в НДК. „Тя е идейно продължение на предните три литературни пътешествия, които започват през 2019 г. и продължавам сега – „За бавното живеене и насладата от живота“, „България за напреднали“ и „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, каза г-н Желев. Книгата е основно за храната, но е и пътешествие по картата на света. И води до Хаваите, в Китай, Япония, Тайланд, Виетнам, Мианмар. Разказите минават през арабските вкусове, през Армения, Турция, Гърция, Хърватия, Австрия и Швейцария, Италия, Франция и Испания. Стига и до Португалия, до САЩ, Коста Рика, Мексико и Аржентина.

За децата в първото „Коледно село на България“ гостува театър „Виа Верде“ с постановката по българската народна приказка „Тримата братя и златната ябълка“. Колективът е реализирал над 40 авторски спектакъла на столични сцени – комедийни, драматични, мюзикъли и детски пиеси. Носител е на награди от национални фестивали. В състава на театъра участват професионални и самодейни актьори от различни поколения.

Постановките на театър „Виа Верде“ носят социални послания и каузи за съхраняване на културно-историческите ни паметници, закрила на детето, внимание към хората с увреждания и с намален слух, защита на нощните птици и биоразнообразието у нас. Най-новите спектакли на театъра „Тримата братя и златната ябълка“ и „Президентският кандидат“, почитателите на Мелпомена могат да гледат всеки месец на камерната сцена на театър „Сълза и смях“ в столицата.

Учредиха инициативен комитет за честване 580 години от Златишката битка
Prev Post Учредиха инициативен комитет за честване 580 години от Златишката битка
СТЕФКА ГОРГОРОВА ОТ МИРКОВО  Представи свои фотоси в изложба
Next Post СТЕФКА ГОРГОРОВА ОТ МИРКОВО Представи свои фотоси в изложба
Related Posts

Leave a Comment: