УРЕДНИКЪТ ДОЙЧО ИВАНОВ Получи признание за популяризиране на най-нежния поет на България

  • 0
  • 114 преглеждания

На 17 и 18 август в двора на родния дом на нежния поет на Копривщица и България Димчо Дебелянов се проведоха традиционните празници, посветени на неговото творчество. Кметът Генчо Герданов, Георги Доросиев – председател на комисията по култура към ОбС, Почетният жител на града Димитър Пиронков, Марин Кадиев – председател Съюза на независимите писатели в България, лауреатите на Националната литературна награда името на поета – Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Славимир Генчев, Димитър Христов, Мая Панайотова, артистът Иван Налбантов и много други, се потопиха в магията на вълшебната му поезия.

Тази година вечерите, посветени на поета бяха под надслова „Непримиримецът с нежна душа“. Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева припомни част от хилядите впечатления, споделени в книгата на къщата-музей. Кметът Генчо Герданов рецитира стихотворението на Димчо „Аз искам да те помня все така“ и  поднесе букети на Кунка Неделева и Делка Гугова, за целия музеен колектив, като признание за всеотдайното им дело.

На тези Дебелянови празници бе отделено специално място на бившия уредник на музея Дойчо Иванов, работил 17 години в дома на поета. Той получи специална грамота за изключителен принос в издигане престижа на къща музей „Димчо Дебелянов“. Колегите му бяха направили и изненада – зарадваха го с картина-колаж, рисувана от Светлана Мухова и посланието „Ти винаги ще бъдеш част от този дом!“. Развълнуван Дойчо Иванов благодари на своите колеги и представи книгата си „Да се завърнеш в бащината книга“, плод на творческата му работа през годините.

Гостуващите лауреати на Националната литературна награда рецитираха свои стихове. Поднесени бяха поздравителни адреси от министъра на културата, Национален литературен музей, Съюз на българските журналисти, Съюз на българските писатели и Съюз на белгийските писатели. Невероятно емоционален бе литературно-музикалният спектакъл, по сценарий на Кунка Неделева, поднесен от музейните специалисти Делка Гугова и Пенка Кунчева, заедно със студентите от Музикалната академия Николай К. Иванов, Валентин Петков и Радослав Дюлгяров и ученика в НМУ „Любомир Пипков“ Николай В. Иванов и четиримата от възрожденския град.

Най-нежната лирика на Димчо бе представена от актьора Иван Налбантов. Накрая малката Валентина Дамянова от Пловдив рецитира стихотворението на поета „Утро“. На следващия ден – 18 август, на същото място бяха представени новите книги на Мая Панайотова – „Снимка до реката“, на Димитър Христов – „Остров за двама“, на Славимир Генчев – „Истински крила“ и „Аз, Юда, споделям ви“ на Иван Станчев.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“   Чества Деня на миньора с „Тоника“, партньори и приятели
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Чества Деня на миньора с „Тоника“, партньори и приятели
РАЗВИТИЕТО НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“  Гаранция и за просперитет на общините
Next Post РАЗВИТИЕТО НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Гаранция и за просперитет на общините
Related Posts

Leave a Comment: