В ЧАВДАР И ПЕТРИЧ Честват деня на лозаря и Трифон Зарезан

  • 0
  • 102 преглеждания

На 14 февруари, по стар стил, самодейци от групата за разучаване на народни обичаи и автентичен фолклор към Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, отбелязаха народния и християнски празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен Зарезан, защото тогава започва резитбата на лозята. На тази дата Българската православна църква почита светеца, покровител на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Празникът е посветен на производителите и почитателите на виното.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства и съседите, взеха всичко в кошници и тръгнаха за лозето, където в дома на Генка и Александър Александрови беше пресъздаден старият народен обичай.

Дядото (Александър Александров), както си му е редът, заедно с кмета на общината Пенчо Геров ритуално зарязаха лозето, а пръчките които те отрязаха, след това поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината на вино. Благопожелания за плодородна година и много вино, нарекоха бабата и дядото - домакини. С „Хайде, нека да е берекет! Да прелива през праговете!”, дядото се обърна към присъстващите на обичая. По-възрастните след това отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили тази година. Отец хаджи Недко Бръмбаров освети вода и благослови лозята на стопаните от село Чавдар.

Участниците в народния обичай и уважилите поканата на организаторите, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, вкусна питка с шарена сол и мед, месни деликатеси и сладки лакомства.

На същия ден и ръководството на кметството в село Петрич и на членовете на Пенсионерския клуб „Искра”, направиха зарязването на лозите, каквато е традицията в Деня на Свети Трифон Зарезан. Да изпълни ритуала беше натоварен кметът Николай Лилов.

За обичая беше използвано и виното на двама любители винари от село Петрич – Иван Узунов и Танко Тодореов. Отправени бяха множество пожелания за добра реколта и плодородна 2017 година.

МЕСТНА ВЛАСТ И ОБЩЕСТВЕНОСТ  Разговаряха в Златица по проблемите на МБАЛ - Пирдоп
Prev Post МЕСТНА ВЛАСТ И ОБЩЕСТВЕНОСТ Разговаряха в Златица по проблемите на МБАЛ - Пирдоп
ДЕЛОТО И ЗАВЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ  Живи и в сърцата ни завинаги
Next Post ДЕЛОТО И ЗАВЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ Живи и в сърцата ни завинаги
Related Posts

Leave a Comment: