В ЧАВДАР Концерт на Тони Димитрова за 30-годишния юбилей на общината

  • 0
  • 116 преглеждания

На 14 август на площад „Васил Левски“ в Чавдар се състоя празничният концерт, посветен на 30-годишния юбилей от обявяването ѝ като самостоятелна община през 1991 година. Водещ на празника беше актрисата Гергана Стоянова, а присъстващите гости бяха множество, дошли от целия район и София, за да станат съпричастни към празничното събитие. Официални гости на празника бяха бивши кметове и председатели на общински съвети през годините, общински съветници, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов.

Концертната програма беше открита с химна на Чавдар „Ако пожелаете райски кът да видите“, изпълнен от вокалната група към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с художествен ръководител Невелина Сараджова. Песента е написана през далечната 1943 година от Борис Маковски, а днес звуча с нов аранжимент, направен от диригента маестро Христофор Раданов.

Водещата Гергана Стоянова запозна присъстващите с указа на президента Желю Желев за обособяването Община Чавдар като самостоятелна административна единица. Приветствие към жителите и гости отправи сегашният кмет Григор Даулов. Той изрази благодарности към множеството хора и институции, общественици, които имат голяма заслуга и са вземали дейно участие в градежа на съвременния облик на общината през всичките тези години. Признателност той оправи и към дружествата „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Аурубис България“ за добрите и коректни партньорски отношения, които се поддържат между бизнеса и местната власт. Благодарност получиха и представителите на местните медии, които помагат за популяризирането на дейността на общината.

По случай 30-годишния юбилей на Община Чавдар, бяха получени поздравителни адреси от проф. дтн инж. Цоло Вутов и „Геотехмин”, от рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“ и неговия изпълнителен директор инж. Драгомир Драганов, инж. Владимир Вутов и „Геострой“, Иван Вутов и „Геотрейдинг“, от Община Челопеч и инж. Алекси Кесяков, директора и учителите от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, от настоятелството на читалище „Надежда“, от Величка Велкова и ДГ „Щастливо детство“, Пенсионерски клуб „Златна есен“.

През годините Община Чавдар от едно непознато село се превърна в разпознаваема дестинация в страната и чужбина. Направиха се множество инвестиции за образование и възпитание в училището и детската градина. Утвърди се земеделието и животновъдството, положиха се множество усилия за развитието на културата и художествената самодейност, на туризма. През годините са били реализирани повече от 30 европейски проекти, с които е променен обликът на селото. Заслуга за това са имали кметовете Велко Геров, Панчо Радунчев, Пенчо Геров и настоящият Григор Даулов.

Признателност получиха председателите на общинските съвети – Златан Раков, Велко Геров, Александра Мутафчийска и Мария Томева. Секретарите на общината Тотка Станоева, Маня Иванова и Павлина Павлова също получиха благодарност за всеотдайния труд. Прочетени бяха и имена на петимата почетни граждани на общината.

Концертната програма на празника започна с изпълнение на самодейците от читалище „Надежда“. Двата състава – Женски народен хор „Китка“ и Група за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов поднесоха своя музикален поздрав към жителите на общината, а заедно изпълниха и песен за България. Представяне на сцената на празника имаха и музикантите и изпълнителите от етно-джаз формация „Автентик“. Те умело съчетаха музикалните стилове фолклор и джаз. Покорили са сърцата на българската и чуждестранна публика и почитателите на етноритмите в цяла Европа.

На тържествения спектакъл в Чавдар беше представен филмът „Чавдар – верният път“ на режисьора Еленко Касарийски и сценариста Георги Проданов. Всички присъстващи получиха и по брой от специално издадения от общинската администрация юбилеен вестник „Тридесет години Община Чавдар“, който мнозина с интерес разгръщаха.

Кулминацията на празника беше концертът на обичаната от мнозина Тони Димитрова. Заедно с нея пееха песните ѝ малки и големи. Уважавана от поколения българи, тя напълни сърцата и душите на празнуващите. След нейния завладяващ и емоционален концерт, имаше тържествена заря и празнична торта с шампанско, подготвени специално от общината за празничния юбилей. Чаша за наздравица вдигна кметът Григор Даулов

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ  Участва в националното честване Деня на миньора
Prev Post ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ Участва в националното честване Деня на миньора
В ЧАВДАР  Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов
Next Post В ЧАВДАР Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов
Related Posts

Leave a Comment: