В ЧАВДАР Водосвет за здраве в храма на светеца

  • 0
  • 114 преглеждания


На 6 май – Денят на Св. Георги Победоносец, по повод големия християнски празник в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека”, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”, с подкрепата на общинската администрация. Мнозина от чавдарчани, сред които и немалко именници, си запалваха свещ в храма, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха вкъщи, за да празнуват със своите близки. Повечето от празнуващите обаче останаха на върха и продължиха веселието сред природата в светата местност.

Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. По чаша от светената вода си взеха доста от присъстващите. С нея той поръси всеки за здраве и късмет през годината. Много бяха и имената, записани от чавдарчани, които отец Недко прочете след празничната литургия.

Спазена беше и традицията – членовете от църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват четири овце за приготвянето на празничния курбан. Помощ при подготовката на обредната гозба те получиха от жители на село Чавдар. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а животните бяха закупени от настоятелството. За приготвянето свещенодействаха майстор – готвачът Найден Узунов и негови помощници. Докато протичаше празникът, на няколко пъти преваляваше, а старите хора се радваха, като казваха, че всяка капка дъжд на Гергьовден е златно зрънце в хамбара на трудолюбивите стопани. На този ден дъждът е най-полезен за посевите и природата. Празникът на параклиса, носещ името на Св. Георги в село Чавдар, продължи до късно след обяд.

Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил” чрез вестник „Регион” отправи благодарност за подкрепата от около 30 доброволци, които помогнаха празникът да се състои. Благодарност настоятелите отправят и към ръководството на Община Чавдар, което също подкрепи организацията на Деня на Св. Георги.

ШКОЛА „СРЕДНОГОРЦИ”  Вложи жар и майсторство във фолклорна приказка
Prev Post ШКОЛА „СРЕДНОГОРЦИ” Вложи жар и майсторство във фолклорна приказка
В ОБЩИНА АНТОН  Празник с етноритми и много веселие
Next Post В ОБЩИНА АНТОН Празник с етноритми и много веселие
Related Posts

Leave a Comment: