В ЧЕЛОПЕЧ Даруваха булка и младоженец с налъми и пояс на Ивановден

  • 0
  • 101 преглеждания

В района единствено в село Челопеч е съхранено във времето честването на християнския и народен празник Ивановден с шествие на маскирани и „топене“ на булка и младоженец за здраве в реката. Традицията бе спазена и на 7 януари 2022 г., а организацията на обичая бе дело на читалище „Труд и постоянство“. Немалко челопечани и гости на общината с интерес наблюдаваха действията на участниците в ритуала.

Трепетът от пресъздаването на обичая бе завладял самодейците още от ранните часове на деня. Под звуците на духовия оркестър, подел хороводни мелодии, групата сватбари – „булката“ (Владислав Иванов), „младоженецът“ (Мирослав Куков), „сватове“, „кумове“, „девери“, пое към коритото на река Воздол, за да се окъпе в студените ѝ водѝ „младото“ семейство и надарува за здраве и плодородие. След ритуала „сватбарите“ бяха почерпени с питка, баница и червено вино от бъклица, а на гърдите на младоженците се наметнаха налъми – здрави дървени обувки, с каишки от кожа, и пояс.

Секретарят на читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч Мария Луканова разказа, че обичаят се изпълнява на третия ден от народните празници „Водици“, с който според календара на обредите и ритуалите на българина завършват – т. нар. „Мръсни дни“. Традиция е в селото да се къпят младите майки, които са се сдобили с рожби през отминалата година, като се пожелава техният брой да се увеличава през новата. В пресъздаването на „сватбата“ ролята на булката задължително трябва да се изпълни от мъж. А даровете на младоженците и деверите имат строга символика. Например, налъмите се даряват, за да може булката, когато мете двора на новия си дом, да „тропка“, за да я чува мъжът ѝ – знак, че тя си върши добре работата като стопанка на къщата. Пояс пък се дарява на младоженеца, за да му е здрав кръстът и семейството да има много деца. На свекървата се поднася престилка, за да шета и готви на цялото пораснало вече семейство.

По време на пресъздаването на обичая от читалищното настоятелство бяха дарени две деца, родени през 2021 г., но от институцията са приготвили за всичките над двадесет, които ще си получат подаръците от служителите на културната институция. Празникът продължи с обратното шествие на сватбарите от реката до площад „Освобождение“ и завърши с народни хорà и веселие на всички, участващи в ритуала.

Млади творци получиха награди за празника на Пирдоп
Prev Post Млади творци получиха награди за празника на Пирдоп
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Петнадесет смелчаци нагазиха в река Тополница
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Петнадесет смелчаци нагазиха в река Тополница
Related Posts