ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Петнадесет смелчаци нагазиха в река Тополница

  • 0
  • 142 преглеждания

По стара традиция на Йордановден – 6 януари, се хвърля кръст във водите на река. И тази година традицията беше спазена в Копривщица в присъствието на много гости и местни хора. Времето беше почти пролетно, без сняг. Преди това в църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов, който чества името си на този ден, отслужи тържествена света литургия, на която присъства кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, която също празнува на Богоявление, и миряни.

Литийното шествие тръгна от храма и се отправи към мястото, където всяка година се хвърля кръстът – мостът на река Тополница пред сградата на СУ „Любен Каравелов“. Народна музика огласяваше площад „Петко Каравелов“ пред сградата на общинската администрация, а копривщенци опитваха от греяното червено вино. Г-жа Дюлгярова честити на копривщенци настъпването на Новата 2022 година и пожела здраве и благоденствие. След молебена отец Богомил хвърли кръста във водите на реката, където предния ден бе направен бараж. Петнадесет смелчаги се хвърлиха в ледените води. След кратко търсене Христовият знак бе изваден от Никола Стрелков, който целуна кръста. Отец Богомил благослови късметлията и копривщенци.

На Йордановден от стари времена се извършва и друг ритуал, за който разказва Кунка Неделева. Жените, които празнуват името си, след църковната служба също отиват на реката. „Защо жените в Копривщица, носещи името Кунка празнуват на Богоявление, Йордановден? Често са ме питали, та ще го преразкажа така, както ми го е разказвала баба, която носеше това прекрасно българско име“, споделя директорът на Дирекция на музеите във възрожденския град.

На старобългарски език, в превод от гръцки, Кунка означава икона. Преди много години на Богоявление в Копривщица, след службите в двете църкви, свещениците, заедно с мъжете, се отправяли към река Тополница за ритуалното хвърляне на кръста, а жените са се прибирали в къщи. След ритуала мъжете са се връщали у дома, а жените от всяка къща излизали с домашната икона, отнасяли я до реката и извършвали символичното ѝ измиване.

Светият символ се е носел от най-старата жена в семейството и е придружаван от цялата женска челяд на всяко семейство. На този ден се измивали най-важните християнски символи – кръстът и иконата, за здраве, берекет и благоденствие. „И до днес в Копривщица този празник е познат със своите три имена: Богоявление, Йордановден и Куните“ – пояснява г-жа Неделева.

Светият кръст влезе в домовете на копривщенци