В ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - ПИРДОП Засадиха ели пред административната сграда

  • 0
  • 111 преглеждания

На 3 април пред сградата на Държавно горско стопанство – Пирдоп колективът на предприятието официално даде начало на традиционната за първите дни на месец април Седмица на гората, която тази година е под мотото „Гората е живот“. Тя бе открита от зам.-директора инж. Станимир Бучков, който приветства колегите си с техния професионален празник и изрази благодарност към тях за всеотдайната им работа за поддържането на горите в региона.

С тревога инж. Бучков сподели, че в последно време служителите от стопанството и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са ежедневно в акции за овладяване и предотвратяване на пожари в близост или в горски масиви. Зам.-директорът на ДГС „Пирдоп“ благодари и за усърдния труд и професионализма на лесовъдите и работещите в стопанството при възобновяването на горските насаждения. За последните три години са залесени или възстановени над 1100 дка гори. Грижа на служителите са и възникващите фитосанитарни проблеми с дървесните видове, като специално открои борбата с пораженията от корояда. И заяви, че ДГС – Пирдоп е едно от водещите в стопанствата от състава на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, което взима бързи и ефективни мерки за овладяването на този вредител.

Държавно горско стопанство  - Пирдоп охранява над 23 000 хектара държавни горски територии от землищата на седемте общини от региона – от Копривщица, до Мирково, каза за в. „Регион“ неговият зам.-директор инж. Бучков. За този ресурс се грижат 37 лесовъди и други служители, които работят в стопанството.

По повод възникналите в последните дни умишлени пожари, той посочи, че десетки такива е имало в районите на гр. Копривщица и с. Смолско, където са запалени от недобросъвестни граждани и пастири сухи треви, мери и пасища. „Заедно с огнеборците, ние сме единствените, които се грижат при такива случаи за опазването на безценните за всички гори“. Благодарение на бързите и своевременни съвместни действия пламъците не са достигнали до горските масиви. Инж. Бучков благодари от името на ДСГ на служителите на РСПБЗН в Пирдоп и Копривщица за оказаното съдействие при потушаването им, включително и в почивните дни. Той заяви, че именно благодарение на участващите в гасенето лесовъди от двете стопанства и огнеборците, щетите са минимални за горите, но не и за ниската растителност и фауната в поразените площи, които са унищожени.

След официалната церемония инж. Станимир Бучков и негови колеги засадиха две елхови фиданки в двора на ДГС „Пирдоп“. А по време на Седмицата на гората бяха проведени инициативи с четвъртокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица, които работят по проект „Научи се да даряваш“ към Български дарителски форум. С колегите си от Общинско звено „Гора“ – Пирдоп, работещите в администрацията на стопанството проведоха акция по залесяване на земи от Предбалкана, в близост до „Аурубис България“. Организиран бе Ден на отворени врати в разсадник „Манджерин“ на лесовъдното стопанство. Във времето от 3 до 7 април на желаещи граждани бяха предоставяни фиданки от избрани от тях видове дървета от липа, ясен, червен дъб и др., за залесяване на подходящи места.

САМОДЕЙЦИ ОТ ЧАВДАР  Пресъздадоха старинен църковен обичай
Prev Post САМОДЕЙЦИ ОТ ЧАВДАР Пресъздадоха старинен църковен обичай
Next Post ДИЛЯНА МИНКИНА Триумфира и в Стара Загора
Related Posts

Leave a Comment: