САМОДЕЙЦИ ОТ ЧАВДАР Пресъздадоха старинен църковен обичай

  • 0
  • 106 преглеждания

На 8 април, в навечерието на един от най-почитаните църковни православни празници у нас – Цветница, момичетата от Лазарската към читалище „Надежда” в село Чавдар, с художествен ръководител Цветанка Георгиева, пресъздадоха старинен църковен обичай. Девойките внесоха върбовите клонки в храма, за да пренощуват до следващия ден. Те представиха и църковна песен, която се изпълнява специално по този повод. Днес тя се помни само възрастните жени, които в своите ученически години са вземали участие в обреда.

След изпълнението на песента Еленка Герова от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил” благодари на самодейците за тяхното добро представяне и отправи покана към тях за още такива гостувания. Тя подчерта, че тези момичета ще съхранят традицията и ще я предават занапред в годините.

След това лазарките представиха и народния обичай „Лазаруване”, с което официалната част от празника в храма на този ден завърши. Посетителите в църквата си запалиха по свещ за своето и на близките си благоденствие през настоящата година.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ЗЛАТИЦА  Посадиха рози в Седмицата на гората
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ЗЛАТИЦА Посадиха рози в Седмицата на гората
В ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - ПИРДОП  Засадиха ели пред административната сграда
Next Post В ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - ПИРДОП Засадиха ели пред административната сграда
Related Posts

Leave a Comment: