В ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА – 22 АПРИЛ Доброволци разкрасиха и почистиха акваторията на язовир „Душанци“

  • 0
  • 83 преглеждания

По инициатива на колектива на „Аурубис България“, подкрепена от Община Пирдоп и други институции, на 22 април – Международният ден на Земята, се проведе масова акция за почистване акваторията на язовир „Душанци“ и засаждане на подходящи за района храсти и цветя. В акцията се включиха изпълнителният директор на компанията Тим Курт, директор „Човешки ресурси“ Анелия Димова и много служители от административните дейности на дружеството, зам.-кметовете на Община Пирдоп Иван Щаплев и Мария Шентова, секретарят Надя Мутафова и работещи в местната власт, директорът на ТП Държавно горско стопанство „Пирдоп“ Венцислав Георгиев и служители на поделението, председателят на Ловно рибарско сдружение „Средногорие“ Дамян Ненов и членове на дружинката в село Душанци. Специално за включване в инициативата велопоход, под ръководството на преподавателя си Теодор Колев проведоха ученици от СУ „Саво Савов“ – Пирдоп.

От 15 до 17 часа в околностите на язовир „Душанци“ бе оживено и на много места активно се работеше за подобряване на обстановката около водоема. Домакинът на проявата – кметът на Кметство Душанци Златка Кънева изрази задоволството си от многото участници в инициативата, поздрави ги с Деня на Земята и пожела всички нови цветя и храсти да се прихванат и радват посетителите на язовира. Изпълнителният директор на „Аурубис България“ г-н Курт на български език делово се обърна към присъстващите – „Да се захващаме за лопатите!“ и работата започна.

Златка Кънева разпредели групите по районите, в които да работят. Колективите на „Аурубис България“, Община Пирдоп и кметство Душанци се заеха с направата на два алпинеума в площта до паркинга преди язовира. Със съдействието на специалисти от фирма за озеленяване в тях бяха засадени няколко туи, кипариси, множество различни цветя, посята бе трева, а пространството доразкрасено с ефектни скални късове. Върху бетонови форми в основата на ската от север бяха засадени цветя. Служители на „Аурубис България“, представителите на ДГС и членовете на ловно-рибарската дружинка в с. Душанци събраха всички отпадъци покрай бреговата ивица на язовира и преметоха стената. Възпитаниците на СУ, участващи във велопохода, се заеха да съберат в полиетиленови чували боклуците покрай пътя от язовира до селото и към град Пирдоп.

Акцията по облагородяване района около хидротехническото съоръжение премина в добро настроение за участващите в работата. Организаторите бяха осигурили за всички фланелки с инициалите на институциите, които се включиха в инициативата за отбелязване Деня на Земята, лични предпазни средства, чували за събиране на отпадъците и инструменти за засаждане на цветята.

Денят на Земята бе отбелязан и в Професионална гимназия “Златица“. Под ръководството на инж. Ваня Маринова учениците представиха богата и интересна програма. Състезаваха се в три раздела за направата на макет, табло и рисунка, посветени на опазването на околната среда по време на пандемия, за което получиха и награди от училището. В акцията се включиха и служители на „Аурубис България“, които дариха цветя за разкрасяване на училищния двор.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Проведе първи виртуален „Ден на отворени врати“
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Проведе първи виртуален „Ден на отворени врати“
ПРИКЛЮЧИ УЧЕНИЧЕСКИЯТ КОНКУРС „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН  Журито обяви 39 първи, 28 втори и 26 трети места
Next Post ПРИКЛЮЧИ УЧЕНИЧЕСКИЯТ КОНКУРС „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН Журито обяви 39 първи, 28 втори и 26 трети места
Related Posts

Leave a Comment: