В ДЕНЯ НА ЗЛАТИЦА Празнично настроение и забавления за малки и големи

  • 0
  • 113 преглеждания

На 30 май, по традиция в последната неделя на месеца, златичани отбелязаха празника на своя град. Тържествената програма се състоя на площад „Македония“ пред сградата на читалище „Христо Смирненски“. Златица посрещна гости от близо и далеч, а сред официалните беше кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, придружаван от съпругата си Нели Герова.

Начало на празничното събитие даде обичаната от всички Невелина Сараджова, която изпълни своя авторски химн на град Златица и зареди присъстващите на площада с много положителна енергия. Тя зарадва публиката с най-мелодичните песни от своя репертоар, с които поздрави жителите и гостите на Златица. Древен, но и съвременен, с хилядолетна история, достойно настояще и европейско бъдеще е град Златица, каза Невелина Сараджова. В развитието му са влагали сили, професионализъм и знания поколения жители на града, а техните наследници днес продължават делата им.

Приветствие по повод Деня на Златица към съгражданите си и техните приятели от съседни общини, отправи и кметът инж. Стоян Генов. На празника той бе придружаван от съпругата си Грозданка Генова и председателя на ОбС инж. Любомир Цветков. Г-н Генов се върна назад в историята на града, като подчерта, че неговото централно място в региона е основата за просперитета и израстването на общината в наши дни. И припомни за някои от важните жалони в историята на града – Златишката битка на крал Владислав Трети Ягело през 1443 г., победите над турските поробители на четниците на Панайот Хитов и Филип Тотю и на петричани с Хвърковатата чета през Април 1876 г. Тук Васил Левски е основал революционен комитет, а негови членове са били родолюбиви и смели златичани, подчерта той.

Инж. Стоян Генов сподели настоящите постижения и поводи за гордост, набеляза бъдещите стъпки за развитие на общината, в основата на които ще са обединените усилия на всички нейни жители. Специално той се обърна към младите хора, които са гордост на Златица и с успехите си в учебните заведения и бизнеса на страната, чертаят пътищата на бъдещите успехи и просперитет на Златица. Поздравителен адрес до г-н Генов и жителите на града по повод празника бе изпратил инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД.

Музикалната програма за Деня на Златица бе богата на песни и наситена с настроение. Мъжката певческа група от с. Годлево беше посрещната от многобройните зрители с аплодисменти. Репертоарът им от македонски фолклорни и популярни песни се понрави на златичани. Песните им имаха силно емоционално и патриотично въздействие върху стари и млади. С очакванията си за приятни вълнения и приповдигнато настроение присъстващите на празника посрещнаха и певицата Райна. Тя се включи първоначално в изпълненията на групата от Годлево, а след това самостоятелно се представи с някои от най-популярните своите хитове, които често се подемаха и от зрителите.

Концертната програма продължи почти до обяд и зареди с настроение в неделния ден уважилите празника жители на града и техните гости. Мнозина от тях се наловиха на народните хорà, които се извиха пред читалище „Христо Смирненски“. Усилията на организаторите от общинската администрация и културната институция бяха възнаградени – финалът на Майските културни празници в Златица бе прекрасен, който дълго да се помни. За това помогнаха и позабравените през последните години атракции за малки и големи – лакомства, захарен памук и люлки за децата, и забавления на стрелбището за възрастните.

Деца се запознаха с бъдещата си учителка в първи клас
Prev Post Деца се запознаха с бъдещата си учителка в първи клас
ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА  ФК „Орлин“ е шампион на Лига „Средногорие“
Next Post ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ФК „Орлин“ е шампион на Лига „Средногорие“
Related Posts

Leave a Comment: