В ГРАД ЗЛАТИЦА И СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Поклон и почит към руските богатири

  • 0
  • 102 преглеждания

С шествие от центъра на Златица към паметника на освободителите на пл. “Пещерата”, водено от духовия оркестър “Марчинг бенд”, девойки с национални знамена и музикалния педагог Тодор Цачев, на 2 януари бе отбелязана 140-годишнината от освобождението на града от османско робство. Честването бе организирано от ръководството на общината и работещите в читалище “Христо Смирненски”, а ученици от СУ “Св. Паисий Хилендарски”, под ръководството на учителката Диляна Дилова със стихове и възпоменателни слова изразиха преклонението на присъстващите на тържеството пред смелите бойци, донесли на народа ни свободата. На почетна стража с опълченски униформи и оръжия от времето на Руско-турската война на паметника застанаха членовете на клуб “Традиция” в града Милко Костадинов и инж. Стефан Попов.

Вече 140 години златичани живеят свободни и с гордост се определят като наследници на народ с многовековна история, каза в приветственото си слово кметът на общината инж. Магдалена Иванова. Като честити празника на съгражданите си тя подчерта, че няма да бъде забравен заветът на предците. И днес техните наследници продължават да тачат подвига на героите, защото освобождението ни е велик исторически акт. В резултат на победите на руските войни и българските опълченци страната ни отново се появява на картата на Европа и света. В боевете дават живота си солдат Никифор, генерал Каталей и хиляди герои, за да я има и днес България, подчерта г-жа Иванова.

С падане на колене присъстващите на поклонението пред паметника, издигнат на мястото, където преди 140 години са били посрещнати освободителите, изразиха почитта си към техния героизъм и бойни дела. На мемориала бяха поднесени венци и цветя от Община Златица и признателните жители на града. Членовете на клуб “Традиция” дадоха залп с пушките си като боен салют в знак на преклонение пред героите.

Тържественото честване на 140-годишнината от освобождението продължи с поклонение на паметника на солдат Никифор в с. Църквище. Представителна група на Община Златица и жители на селото удостоиха с почитта си първия загинал при заемане на селото руски войн, поразен от турски куршум на 27 ноември 1877 г. За първото преодоляване на Балкана през зимата по време на Руско-турската освободителна война говори Тотка Стойкова от Кметство Църквище. Кметът на общината инж. Магдалена Иванова поднесе цветя на мемориалния знак на героя. Инж. Стефан Попов и Милко Костадинов и тук дадоха залп със своите оръжия, а с падане на колене присъстващите на паметното честване изразиха синовната си признателност към руските богатири, дали живота си за свободата на братския български народ.

ЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПИРДОП
Prev Post ЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПИРДОП
В МИРКОВО  Парични премии за всички смелчаци
Next Post В МИРКОВО Парични премии за всички смелчаци
Related Posts

Leave a Comment: