ЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПИРДОП

  • 0
  • 95 преглеждания

Самодейци и клубове „Традиция“ пресъздадоха знаменателния трети януари 1878 г.

Трети януари от новата 2018 г. ще бъде запомнен дълго и ще остане в съвременния обществен живот на града с вълнуващото и впечатляващо възпроизвеждане на освобождението на Пирдоп от османско робство, станало на същия ден преди 140 години.

За значимия празник гости на кмета Ангел Геров и жителите на града бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, съветникът по културните въпроси Алексей Новосьолов и Владислав Иванов – аташе „Вътрешна политика и двустранни отношение“ при Посолството на Руската федерация у нас, депутатите Лало Кирилов и Красимир Янков от 41 Народно събрание, кметовете на общините Чавдар – Пенчо Геров, на Мирково – Цветанка Йотина, на Антон инж. Стоян Гарчев и на Копривщица – Генчо Герданов, ръководители на институции и делови партньори на община Пирдоп. Празничният ден бе неучебен за общинските училища и на тържественото честване присъстваха много ученици, учители, десетки пирдопчани и гости от съседни общини. Мястото, където преди 140 години са били посрещнати руските войни – освободители, днес пред Начално училище-паметник „Тодор Влайков“, бе изпълнено с хора.

Голям екип от самодейци от читалище „Напредък“ – Пирдоп и читалище „Светлина“ в с. Душанци, представители на Национално дружество традиция от клубовете в София, Копривщица, Златица, Хисар и село Баня, Панагюрско, деца от началното училище и възпитаници на СУ „Саво Савов“, участваха във възстановката на събитията от онова време. Главен организатор и координатор на изпълнението на паметния спектакъл „Посрещането на русите в Пирдоп“ бе зам.-кметът на общината Вера Бойчева. Специално участие в него имаха още Дончо Мрънков от гр. Копривщица и полк. Станчо Джумалиев от София.

Кметът Ангел Геров поздрави гостите и съгражданите си с празничния ден, като подчерта, че някога тържествен камбанен звън е възвестил този момент, увековечен и в произведенията на Дядо Влайков. А през годините традицията да се поднасят цветя и венци на паметните за Пирдоп свети места, не е прекъсвала. „Длъжни сме да съхраним историческата памет и да предадем на децата си традицията да тачат този ден. Защото народ, който не помни миналото си, не пази традициите си, няма бъдеще!“ – каза г-н Геров.

До ръководството на община Пирдоп по случай Деня на освобождението от османско робство на града поздравителни адреси бяха изпратили министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и областният управител Илиан Тодоров. Приветствия към пирдопчани поднесоха Алексей Новосьолов от Посолството на Руската федерация в България, народният представител Лало Кирилов от Пирдоп и Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, духовен глава на Ловчанска епархия, в чийто диоцез е Пирдопска духовна енория.

Водещите на спектакъла Антония Нейкова, Ивелина Минчева, Ирен Божкова и Иван Тодоров, членовете на клуб „Съхрани българското“ при СУ „Саво Савов“, с ръководител Анета Венкова, пренесоха пирдопчани и техните гости в драматичните времена на османското робство и борбата на българския народ за свобода. Вокална група „Шарени мъниста“ при читалище „Напредък“, с ръководител маестро Марияна Върбанова, изпълни старинната народна песен „Салтано“, посветена на храбрите герои, живели в мрачните столетия и отстоявали българския род и вяра.

Призивен звук на бойна тръба, даде начало на възстановката по освобождението на Пирдоп и посрещането на руските войски в града. Над множеството прозвуча великолепния глас на актьора Иван Налбантов, специален гост-участник в тържеството, който представи събитията, с текст, разказващ за действията, които разиграваха самодейците и членовете на клубовете „Традиция“.

Шест изстрела от оръдие показаха, че русите са пред Пирдоп. По пътя от запад се зададоха конници в казашки униформи, командвани от полк. Мандрикин, а след тях и пеши войници. Започна „престрелка“ с турците, останали до 3 януари 1878 г. в града. След отблъскването им към рида „Козница“, благодарното и признателно население на Пирдоп, водено от отец Кирил (отец хаджи Недко Бръмбаров), тържествено посреща руските войни, предвождани от граф полковник Дмитрий Егорович Комаровски (полк. Станчо Джумалиев). Девойки приветстват освободителите с питка, бъклици с вино и здравец. Започва народно веселие. Присъстващите на възстановката получаваха по чаша червено вино и парчета варена тиква

След възстановката кметът на общината Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, представителите на Руската федерация у нас, и кметовете – гости на Пирдоп, ръководители и членове на политически партии и организации от Пирдоп поднесоха цветя на паметника на опълченците в двора на началното училище, на мемориала на капитан Михаил Баторски в двора на църквата и на паметника на Тодор Влайков в центъра на града. Почетният строй на членовете на клубовете „Традиция“ зае „За почест“ и даде тържествен залп в чест на руските войни и българските опълченци.

В храм „Свето Успение Богородично“ Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, заедно с отец хаджи Недко Бръмбаров и отец Антоний Марчев отслужи тържествен молебен за празника, на който присъстваха ръководството на общината и гостите на честването.

Празненствата за 140 години от освобождението на Пирдоп продължиха с концерта на Фолклорен ансамбъл „Чинари“ в читалище „Напредък“. Ръководител на първия частен танцов състав у нас е Асен Павлов, а членовете му и Вокален квартет „Българи“ представиха пред пирдопчани спектакъла си „Възрожденски разкази“.

Още в следобедните часове клипове с възстановката бяха пуснати в социалната мрежа „Фейсбук“, гледани в следващите дни от над 3000 души.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Цветя за казака Аврелиан за 140 години от гибелта му
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Цветя за казака Аврелиан за 140 години от гибелта му
В ГРАД ЗЛАТИЦА И СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ  Поклон и почит към руските богатири
Next Post В ГРАД ЗЛАТИЦА И СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Поклон и почит към руските богатири
Related Posts

Leave a Comment: