В МИРКОВО Парични премии за всички смелчаци

  • 0
  • 130 преглеждания

Йордановден е един от най-големите християнски празници.  В страната празникът Богоявление има различни имена - Кръстовден, Водици, Водокръщи. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата.

Млади мъже, въпреки студа и ниските температури, изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава се здраве и благоденствие. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Според библейския разказ Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, когото кръщавал, и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус обаче, той веднага се поклонил и казал, че Исус трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава се отворили небесата, отгоре блеснала светлина и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение”.

Съществуват свидетелства, че празникът се е чествал още през II в., но до IV в. той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление. По-късно църквата приела да чества двете събития поотделно – на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари – Богоявление.

И тази година честването на Йордановден – 6 януари, в с. Мирково започна в църквата с традиционната празнична литургия и водосвет, извършени от отец Николай Славчев. След раздаването на нафора, той освети водата, даде благословия на всеки и поръси със светена вода. До мирковската река тръгна празнично шествие, начело със свещеника и  църковните хоругви. На реката вече чакаха готовите да се хвърлят във водата младежи. За кръста се бориха шестима претенденти, като в надпреварата се включиха дори момчета. Късметът се усмихна на Даниел Гьорев, който получи голямата парична награда, връчена му от кмета на общината Цветанка Йотина. За останалите участници имаше утешителни парични награди за смелостта и издръжливостта им.

В ГРАД ЗЛАТИЦА И СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ  Поклон и почит към руските богатири
Prev Post В ГРАД ЗЛАТИЦА И СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Поклон и почит към руските богатири
В ЧАВДАР  Кметът окъпа свещеник
Next Post В ЧАВДАР Кметът окъпа свещеник
Related Posts

Leave a Comment: