В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА – КОПРИВЩИЦА

  • 0
  • 129 преглеждания

Петдесет трибагреника се развяха в чест на 144 години от Април 1876-та

СНИМКАТА С ВЕНЦИТЕ Е НА Кунка Неделева

Тиха, безлюдна и спокойна остана Копривщица на 1 май, денят, в който по традиция във възрожденския град тържествено се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. В минали години хиляди наши сънародници се събираха на историческия площад „20 Април“, където е дадена първата искра, възпламенила бунта, довел освобождението ни от турско робство.

Копривщенци все пак показаха, че духът на прадедите им че е жив. Из града бяха закачени 50 български трибагреника. Мъченическите  герои не бяха забравени. На Мавзолея на Априлци бяха поставени венци във формата на букви, изписващи думата „Копривщица“. Свежите цветя бяха поставени на мавзолея на 1 май. А 2 май е датата, на която по нов стил е избухнало въстанието. Това е и денят на Копривщица.

За да се припомни за величавото събитие Диана Димитрова и Велина Иванова поставиха цветя на Мавзолея, за да се отбележи достойно 144-годишнина от обявяването на съзаклятието. Инициативата за българските трибагреници и венците е на кмета на общината Бойка Дюлгярова и председателят на Общинския съвет Борис Подгорски.

За изработването на венците своята дан дават педагогът Лиляна Атанасова – учител в пенсия, и директорът на Детска градина „Евлампия Векилова“ Пенка Иванова, както и работещата в детското заведение Невена Велкова.  Така копривщенци честваха 144 години от гърма на Първата пушка, Кървавото писмо на апостола Тодор Каблешков и звъна на църковните камбани, възвестили началото на бунта. Без многобройните гости от страната и чужбина и без вълнуващите моменти на възпроизвеждането на епизоди от сюблимния ден във възрожденския град.

И за да не остане първият ден на бунта без гърма на Първата пушка, председателят на Регионален клуб „Традиция“ – Копривщица, Донко Мрънков, като съгражданин от онова време Георги Тиханек и Пепо Матеев, който изпълни при възпроизвеждане на събитията ролята на заптието Кара Хюсеин, представиха сценката на Калъчевия мост с първия изстрел, възвестил началото на въстанието.

По повод славната годишнина мнозина по своему я отбелязаха във виртуалната мрежа. Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите – Копривщица, в дневника си във Фейсбук бе написала емоционален пост: „Това малко градче е дало на България първото класно училище и първия изстрел на Априлското въстание, подплатен с Кърваво писмо. Копривщица е родила и отгледала, за да даде в помощ на България, просветителите Найден Геров и Йоаким Груев; революционерите Любен Каравелов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Найден Попстоянов; държавниците Петко Каравелов, Михаил Маджаров, Рашко Маджаров; благодетелите Вълко и Стоян Чалъкови, Хаджи Ненчо Палавеев; съкровения поет Димчо Дебелянов, началото на известни родове като Чомакови, Каблешкови, Чалъкови, Кесякови, Моравенови, които ще се грижат години наред за просперитета на Родината.

По причина на този невероятно красив град все още пеем „Хубава си, моя горо“ и рецитираме със сълзи на очите „Да се завърнеш в бащината къща...“ И точно, заради всичко това: Честит 2 май – Ден на Копривщица!“.

В ДЕНЯ НА КОПРИВЩИЦА   Увереност във вечността на българското
Prev Post В ДЕНЯ НА КОПРИВЩИЦА Увереност във вечността на българското
В КОПРИВЩИЦА  Топъл обяд за петдесет жители на града
Next Post В КОПРИВЩИЦА Топъл обяд за петдесет жители на града
Related Posts

Leave a Comment: