В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА Почит към Априлци без тържественост

  • 0
  • 94 преглеждания

Двадесети април остана в нашата история като начало на славното въстание срещу вековното османско робство. Днес тази дата се отбелязва в нашето съвремие на 2 май, поради въведения през 1916 г. нов стил на летоброене по Грегорианския календар.

Тенденция обаче е през последните години българите да посещават селища и бележити местности, свързани с Април 1876 на точно в деня, когато е станало обявяването на бунта. И ако в други времена патриоти от страната тръгваха от Копривщица в туристическия поход „По стъпките на Кървавото писмо“ и на този  ден членовете на едноименната патриотична организация „20. Април“ се прекланяха в памет на загиналите пред Мавзолея на Априлци, то поради извънредното положение в страната, беше положен венец на мемориала само от община Копривщица без никаква тържественост.

Тъжно е да гледаш самотния знак на почит към героите, но венецът от свежи цветя е доказателството, че те не са забравени. Такива се очертават да бъдат и празничните 1 и 2 май – без тържествено отбелязване на 144 години от избухването на Априлското въстание. Ще липсват на копривщенци хилядите гости от страната, както и вълнуващите моменти от възпроизвеждането на вдигането на бунта, разветите трибагреници и зелените знамена на въстаниците от Април 1876-та година.

НА КИНО ОТ ВКЪЩИ.  “Аурубис България” подкрепя филмовия фестивал за европейско документално кино Master of Art
Prev Post НА КИНО ОТ ВКЪЩИ. “Аурубис България” подкрепя филмовия фестивал за европейско документално кино Master of Art
НОСИТЕЛИ НА ЗЛАТНИ ПРЪСТЕНИ   Разказват за работата си в „Аурубис България“
Next Post НОСИТЕЛИ НА ЗЛАТНИ ПРЪСТЕНИ Разказват за работата си в „Аурубис България“
Related Posts

Leave a Comment: