В КОМПЛЕКС „БАЗЕ” НАД СЕЛО СМОЛСКО Празника на Св. Св. Петър и Павел

  • 0
  • 59 преглеждания

На 29 юни край параклиса „Св. Св. Петър и Павел” в красивата и живописна местност „Базе” над Смолско, се състоя традиционният празник на селото, организиран от кметството и местното читалище „Отец Паисий”. Православният храм е построен през далечната 1992 година, а е изписан през 1995 година.

Множеството посетители на събора се насладиха на хубавата природа, песни, народни хора и веселие. В програмата се включиха самодейците от читалището в селото, художествен ръководител Цветина Грамова. Към тях, с изпълнение на  хубави български народни хора, се присъедини Мирковската духова музика. Кулминацията на концертната програма беше участието на Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, както и изпълненията на диджей Батата. Сред гостите на празника беше и инж. Никола Мутафчиев, който е родом от село Смолско, основен дарител на селото за построяването на комплекс „Базе”.

Тържеството беше открито от кмета на Смолско Димитър Райков, който поздрави присъстващите, и напомни, че празникът на селото се отбелязва в първата събота след Деня на светите Петър и Павел, а за радост на жителите на селото, през настоящата година съборът съвпада с точната дата на празника – 29 юни.

Спонсори на събора на село Смолско бяха Община Мирково, „Елаците-Мед”, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Аурубис България” „Автомагистрали Хемус” – Златица, „Транс Билд”, „Металкомплект 97” и други фирми, както и Нешо Манчев, Ивайло Василев, Венелин Минкин, Петър Нягулов, Йордан Нешков, Стоян Раков, Николай Борисов Андреев, Генчо Петров Додов, Атанас Гардаков, Светослав Петров, Стефан Стефанов, Велислав Тотов, Павел Данкин, Цветан Николов, Минко Каценовски и Георги Пенелов.

Поздравителни адреси за празника бяха получени в кметството от ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешас Металс Челопеч” и изпълнителния директор инж. д-р Илия Гърков, както и от Община Мирково и кмета Цветанка Йотина. Той беше прочетен и връчен на кмета г-н Райков от зам.-кмета на общината Велко Лисев.

Традиционната жертвена гозба от пет овце беше приготвена в магерницата към комплекса от майстор-готвача Тодор Бантов, подпомогнат от жители на селото. Апетитното ястие беше осветено от отец Йоан, а след това от него си взеха присъстващите на събора, дошли да се видят и повеселят със своите близки и роднини.

През целия ден идващите на празника преминаваха през параклиса „Св. Св. Петър и Павел”, където беше отслужена тържествена света литургия от отец Йоан. Организаторите се бяха погрижили на празника да има топла и ароматна скара, както и студено пиво, подготвени от Илия Медаров и Тодор Кънчев. Пътуващи търговци предлагаха предмети за бита и дома и играчки, на които най-много се радваха децата. Празникът продължи до късно вечерта с много народни хора и веселие.

НАД ДВЕСТА КОЛОЕЗДАЧИ   Участваха във велотур на „Аурубис България“
Prev Post НАД ДВЕСТА КОЛОЕЗДАЧИ Участваха във велотур на „Аурубис България“
ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО” В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ  Завоюваха „Златен Орфей” от XI шампионат по фолклор „Евро фолк ‘2019”
Next Post ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО” В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ Завоюваха „Златен Орфей” от XI шампионат по фолклор „Евро фолк ‘2019”
Related Posts

Leave a Comment: