НАД ДВЕСТА КОЛОЕЗДАЧИ Участваха във велотур на „Аурубис България“

  • 0
  • 110 преглеждания

На 6 юли се проведе традиционният за това време на годината велопоход, организиран от „Аурубис България“, с подкрепата на общините Горна Малина и Пирдоп, и участие в организацията на Клуб „Бегач“ – София.

В инициативата, която нямаше състезателен характер, се включиха над 200 почитатели на велосипедния спорт от страната, между които осемдесет дами и тридесет деца, както и цели семейства – близо три пъти повече, от 2018 година. Някои от преминалите по маршрута бяха извън организираната група,  затова тръгнаха по-рано и пристигнаха първи в Пирдоп. Свои представители във велопохода, освен двадесет и петте мениджъри и служители на „Аурибис България“, имаха и едни от най-големите компании в страната – „Сааб“, „Хюлет Пакард“, „Лидл“, „Кауфланд“ и др., които се бяха записали за тура като индивидуални колоездачи.

Целта на велопохода е да покаже красотите на Средногорието на участниците в него, някои от които до този момент не бяха идвали в общините от региона. И да предизвика сред почитателите на колоезденето в почивните дни или в удобно за тях време, да се върнат отново в този край и да ги разгледат отблизо. Затова маршрутът преминава край великолепни природни и исторически обекти, като родната къща на Елин Пелин в с. Байлово, скалните пещери край с. Смолско, изкачване към Таушан тепе в близост до с. Мирково, откъдето се открива великолепна гледка към котловината.

Велосипедният тур, който започна малко преди 10 часа в съботния ден, бе с дължина от 55.230 км. – с пет по-малко, от миналата година и максимална височина за преодоляване от 811 м. Поради големия интерес към велопохода, организаторите бяха ограничили записванията до 200 колоездачи, с такса за участие, предвидена за благотворителни каузи в Пирдоп и Златица. Това се наложи поради изискванията за осигуряване и безопасност на колоездачите, застраховка на всички велосипедисти и други, необходими за подобен род прояви дейности. От „Аурубис България“ изразиха специални благодарности към всички кметове на общини, през които премина маршрутът, за оказаната от тях подкрепа и съпричастие към инициативата. Признателност за съдействието бе изказана и към ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, Пътна полиция на ОДВР и Районното полицейско управление – Пирдоп, чийто екипи и патрулни автомобили предвождаха и завършваха колоната.

Стартът бе даден от кмета на Община Горна Малина Ангел Жиланов на площада в селото, който за кратко се включи в групата на участниците. Колоездачите преминаха през с. Байлово, където бе първият пункт за подкрепа. Маршрутът след това продължава по обходния път на с. Смолско към ханче „Мирково“, където бе организиран втори такъв пункт. Поради продължителното изкачване по посока на „Елаците-Мед“ на височината там бе разположен трети, а след кратката почивка, велосипедистите продължиха през с. Челопеч, гр. Златица и по околовръстния път на гр. Пирдоп, към финала на пл. „Тодор Влайков“ в града. Сред посрещачите бе кметът на общината Ангел Геров.

Групата велосипедисти бе разделена на две – активно практикуващи велосипедния спорт, и втора – за семействата и по-малко подготвените за дълги преходи участници, които тръгнаха час по-късно, след като бе дадено начало на велопохода. Сред тях имаше и механик, ако се наложи негова помощ при повреда на колело. Две линейки с медицински лица бяха ангажирани да оказват помощ при необходимост на колоездачите във велопохода.

Сред най-добре представилите се на велотура от „Аурубис България“ в групата на активните колоездачи бяха изпълнителният директор на компанията Тим Курт, директор „Производство“ инж. Димо Кирилов, Станислав и Стоян Таневи от Златица, както и 57-годишният Алипи Луканов, който пристигна сред първите участници на финала на пл. „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп. Г-н Луканов е традиционен участник и на ултра маратона в гр. Трявна, заедно със свои по-млади колеги от фирмата.

Първа от дамите премина финалната линия Гергана Петрова от София, която бе с № 82 и част от екипа на клуб „Бегач“. От успешно финиширалите деца впечатления изказа 11-годишният Христо Генчев от столицата, който участва във велопохода със свой по-голям приятел. Момчето изрази задоволството си от тура, като сподели, че най-трудно му е било при изкачването след с. Мирково. Но обеща, че пак ще се включи през следващата година.

Едно от семействата привлече внимание с най-малкия участник в тура – Светослав Добрев, който бе само на… една година и четири месеца и се возеше на специално столче на колелото на татко – Любен Добрев. Малкият мъж показа, че е със силен характер, като издържа сериозното изпитание по дългият път и няколкото часа на колелото. Атомният химик, който редовно се придвижва от дома си до своята работа с велосипед, финишира заедно с по-големия си син – 8-годишният Тодор Добрев, във втората група, а мама Петя Добрева пристигна малко по-късно. За участието си във велопохода семейството сподели, че ги е заредило с адреналин, за първи път посещават Средногорието и пак биха дошли с велосипедите си до този кът на България.

Организаторите бяха предвидили за участниците сувенирни фланелки с логото и надпис на велопохода – „Аурубис Средногорие Велотур 2019“, специални ръкавици без пръсти, използвани при управление на велосипед, храна и напитки на финала на тура.

Накрая всички участници си направиха обща снимка от успешното приключване на инициативата. От „Аурубис България“ бяха предвидили и завръщане на колоездачите с автобус до столицата, за които това бе необходимо, както и превозване с транспорт на техните велосипеди.

УЧАСТНИЦИ В ЛЯТНАТА КОМПЮТЪРНА АКАДЕМИЯ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“
Prev Post УЧАСТНИЦИ В ЛЯТНАТА КОМПЮТЪРНА АКАДЕМИЯ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“
В КОМПЛЕКС „БАЗЕ” НАД СЕЛО СМОЛСКО  Празника на Св. Св. Петър и Павел
Next Post В КОМПЛЕКС „БАЗЕ” НАД СЕЛО СМОЛСКО Празника на Св. Св. Петър и Павел
Related Posts

Leave a Comment: