В КОПРИВЩИЦА И СМОЛСКО Празнуват Свети Петър и Свети Павел

  • 0
  • 64 преглеждания

Един от най-почитаните летни християнски празници в църковния календар е Петровден. Отбелязва се на 29 юни и е посветен на апостолите Св. Петър и Св. Павел. В тяхна чест се коли петровско пиле.

Затова за поредна година на Разкола, както се нарича от копривщенци мегданът в Ламбовска махала в Копривщица, бе приготвен курбан от кокошки.  Главен майстор кулинар бе Елена Чумпова, по чиято идея  се приготвя вкусната жертвена гозба. В нейна помощ бяха Надя Герданова и Мария Спасова. По-късно се присъединиха Христина Мухова и Нешка Каменарова.

В следобедните часове отец Богомил Читалов освети ястието и отслужи тържествена молитва и извърши водосвет за здраве и благоденствие на копривщенци. Дошлите от различни краища на града си запалиха свещи за здраве и в прослава на светеците.

В съботния ден на 4 юли жителите на Смолско отпразнуваха традиционния за селото си събор, на който традиционно се отбелязва Деня на светите апостоли Петър и Павел. Дошлите на празника хора бяха настанени на сянка под специално направените места за отдих в непосредствена близост до параклиса „Свети Петър и Павел”, а за тяхното добро настроение се погрижи духова музика.

С поздрав и топли думи към присъстващите се обърна от кметът на Община Мирково Цветанка Йотина. Приветствие отправи и кметският наместник на селото Димитър Райков. Беше прочетен поздравителен адрес от изпълнителния директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” д-р инж. Илия Гърков. Компанията е един от дарителите за провеждането на събора.

Обичаната от мнозина народна певица Гуна Иванова, заедно със своите внучки Ива и Велислава, изпълни много песни от своя богат репертоар за празнуващите от село Смолско и техните гости от съседни селища. Триото запали българския дух в присъстващите на тържеството. Под съпровода на хорводните им песни, начело на танцуващите, поведени от кмета на общината г-жа Йотина, гордо се развя българското знаме.

За доброто настроение на присъстващите с три танца на сцената се изяви новосъздадената от Николета Динекова детска танцова трупа „Смолянче”. За здравето на всички жители и гости на празника беше раздаден вкусен жертвен курба.

ЖИТЕЛИТЕ НА ДУШАНЦИ  Честваха на Петровден Деня на селото
Prev Post ЖИТЕЛИТЕ НА ДУШАНЦИ Честваха на Петровден Деня на селото
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В С. ЧЕЛОПЕЧ  Отвори врати за родители на ученици
Next Post ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В С. ЧЕЛОПЕЧ Отвори врати за родители на ученици
Related Posts

Leave a Comment: