В КОПРИВЩИЦА Орисаха първото за общината бебе от миналата година

  • 0
  • 102 преглеждания

Денят на родилната помощ – 21 януари, бе отбелязан и в гр. Копривщица. Конферентната зала на общинския жив музей се изпълни с малчугани, родени през миналата година, техните родители и баби, граждани.

Тържеството беше организирано от Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и Клуба на пенсионера. Кметът, заместник-кметът и секретарят на Община Копривщица – Генчо Герданов, инж. Тони Малинов и Николай Карагьозов, д-р Лили Алексиева и Ташка Пенчева – бивша акушерка,  уважиха празника. Председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева отбеляза, че този обичай датира от езическите времена и на него се чества бабата – акуширала при раждането на  децата. Официално е обявен в страната ни през 1951 година, когато 21 януари (по стар стил Бабинден е на 8 януари) е обявен за Ден на родилната помощ.

В приветствието си кметът на възрожденския град, след като покани всички майки и татковци с децата си до себе си, честити Деня на родилната помощ и подчерта, че отдаваме почит и уважение на онези жени, които са бабували при раждането на децата в миналото, а днес – на хората в бели престилки, които първи посрещат новия живот.

„През отминалата година раждаемостта в града ни бележи ръст – година, в която имаме най-много рожби“, - каза кметът Генчо Герданов. Родените през 2018 година са 20, като 3 от тях не са на жители на града. Г-н Герданов пожела на всички деца и техните родители да са здрави, да се обичат и през настоящата година да се родят повече деца в Копривщица.

В ролята на „бабата“ влезе д-р Алексиева, която ориса първото родено през 2018 година бебе Божидар. Неговата майка – Ваня , изпълни древния ритуал „поливане на бабата“. Празникът продължи с изпълнения на женската певческа група „Копришки бисери“ към местното читалище, с ръководител Иванка Личева. Доброто настроение премина в кръшни български хора, за които се погрижи Тончо Петров.

На Бабинден в Карлиево и Църквище
Prev Post На Бабинден в Карлиево и Църквище
МАЙКА С БЛИЗНАЦИ В ПИРДОП   Изми ръцете на д-р Петя Хвалабогова
Next Post МАЙКА С БЛИЗНАЦИ В ПИРДОП Изми ръцете на д-р Петя Хвалабогова
Related Posts

Leave a Comment: