В КОПРИВЩИЦА Припомниха за посещенията на Дякона в града

  • 0
  • 105 преглеждания

Учениците от начален курс на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица  почетоха паметта на великия Васил Левски. На поклонението присъстваха директорът на образователната институция Бойка Дюлгярова, педагози и възпитаници на учебното заведение.

Учениците от първи клас вдъхновено рецитираха стихове, посветени на Апостола. Василена Керемидчиева запозна учениците от началния курс с живота и делото на Васил Иванов Кунчев, а разказът и бе допълнен с фотографии на големия българин. Василена Керемидчиева разказа интересни факти от живота на Апостола, един от които е „левския“ скок, когато е в легията на Раковски през 1862 г. Педагогът цитира и мисли на Апостола, останали като завет към бъдните поколение.

Малките ученици научиха за връзките на великия българин с Копривщица и дружбата му с Любен Каравелов, и че колелото на печатната машина на председателя на БРЦК Каравелов, неведнъж е въртяно от Дякона. Подчертан беше и фактът, че именно Левски е този, който основава революционен комитет в Копривщица, чийто председател става Тодор Каблешков. Учениците научиха, че след обесването на Васил Левски, негов наследник е Атанас Узунов, чиито корени също са от Копривщица.

Малко известни за децата и младежите са срещите на Апостола на свободата с друг копривщенец – Найден Геров. Спаска Лазарова, класен ръководител в началния курс, сподели, че е разказала на учениците си как при едно от идването си във възрожденския град Васил Левски посещава родния дом на Любен Каравелов и предава „много здраве“ на майка му.

В ЗЛАТИЦА  Проф. Пламен Митев връчи награди на победители в конкурс за Левски
Prev Post В ЗЛАТИЦА Проф. Пламен Митев връчи награди на победители в конкурс за Левски
В ОБЩИНА АНТОН  Избраха Цар на виното през 2017 година
Next Post В ОБЩИНА АНТОН Избраха Цар на виното през 2017 година
Related Posts

Leave a Comment: