В ЗЛАТИЦА Проф. Пламен Митев връчи награди на победители в конкурс за Левски

  • 0
  • 123 преглеждания

С признателност и преклонение пред общонационалното дело, организаторски талант и саможертва жителите на гр. Златица, проведоха поредица от вълнуващи събития, посветени на Васил Левски. В Аграрно-техническата професионална гимназия на 17-ти февруари се проведе допълнителен час под надслов „Ако е за българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“ Ученици и учители отбелязаха 144 години от героичната смърт на Апостола. Нетрадиционният час протече под формата на презентация за живота и делото на Васил Левски, последвана от дискусия. Възпитаниците на гимназията тълкуваха мисли на Апостола на свободата, а някои от тях признаха, че днес също имаме голяма нужда от човек като Левски.

На 18 февруари в малката зала на читалище „Христо Смирненски“ се проведе среща с проф. д-р Пламен Митев – преподавател в катедрата по Българско възраждане на Исторически факултет на СУ „Климент Охридски“ и заместник-председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Сред присъстващите на събитието бяха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС Асен Плахов, директорите на двете училища в града Нели Стефанова и инж. Величка Баланова, преподаватели по история и литература от региона, ученици, общественици, граждани.

Разговорът с историка премина в задушевна обстановка, тъй като присъстващите в залата златичани, прекланяйки се пред Апостола, живо се интересуваха от живота и делото му, а гостът, който е сред най-добрите изследователи на Левски, говори за него с респект и  преклонение.

Проф. Пламен Митев представи в своето експозе някои от забележителните идейни и практически достижения на организатора на Вътрешната революционна организация и след това се спря на интересни факти за святата народна работа на най-великия българин и новите проучвания за делото му.

След като въпросите приключиха, уважаваният гост с удоволствие връчи наградите на учениците, класирали се на призовите места в конкурса, посветен на Васил Левски. Той беше организиран от Консултативния съвет за младежка политика в Златица с председател Ина Чернева. В журито, оценило литературните текстове, участваха Мария Овчарова, Дочка Белишка и Димитър Овчаров. Абсолютно безпристрастно и справедливо членовете му определиха най-добрите творби. На второ място за стихотворение награда получи Антония Стоилова, а на първо бе класирана Светлина Ангелова. В конкурса за есе на второ място е Цвятко Цвятков, а на първо – Христина Ангелова – всички те са ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Срещата с госта завърши с пожелания за следващи такива, като гостът използва посещението си в града, за да разгледа църковния метох, давал убежище на Дякона, часовниковата кула от 1777 г. и някогашната бейска къща, в която е разположена богата колекция от експонати от Античността и Българското възраждане.

Златичани имаха възможност в големия салон на читалището да присъстват на рецитала, посветен на Апостола, представен от ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с ръководител Милена Василева – преподавател по литература в училището. Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова поднесе на уважилите честването слово за най-великия българин. Всички в залата се насладиха на филма „Воевода“, чийто сценарий е по разкази Николай Хайтов и е посветен на прочутата в Осоговската планина Румяна войвода.

След филма с факелно шествие и под звуците на маршовете, изпълнени от „Марчинг бенд“ с ръководител Тодор Цачев, уважилите събитието граждани се отправиха към църковния метох, приютявал през 1872 г. Апостола на Свободата. Пред старата сграда засия неговия образ, а ученици и граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит и преклонение  към видния син на България. Венци бяха поднесени от общината и ОбС, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, АТПГ, читалище „Христо Смирненски“, Регионален комитет „Васил Левски“. С едноминутно мълчание и падане на колене множеството златичани завършиха възпоменателния ден за големия българин Васил Иванов Кунчев – Левски.

В ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР  Отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски
Prev Post В ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР Отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски
В КОПРИВЩИЦА  Припомниха за посещенията на Дякона в града
Next Post В КОПРИВЩИЦА Припомниха за посещенията на Дякона в града
Related Posts

Leave a Comment: