В ЧАВДАР Кметът окъпа свещеник

  • 0
  • 57 преглеждания

На 6 януари православната църква чества деня на Богоявление, по-известен у нас като Йордановден. В храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар и тази година за пореден път беше отслужена тържествена света литургия по повод светлия християнски празник от отец хаджи Недко Бръмбаров.

Много жители и гости на общината още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом,за да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и за цялото си семейство през настоящата година. Най-много хората се спираха на иконите на Света Богородица и Младенеца, Свети Димитър, Свети Георги, Свети Архангел Михаил, Свети Мина. За пожелалите да бъдат прочетени имената им за здраве от свещеника, той направи това по време на светата литургия.

Отец хаджи Недко Бръмбаров извърши тържествен водосвет и поръси всички присъстващи, за да са свежи като здравеца и водата през новата година. На края на службата отец Недко пожела на присъстващите миряни „Честит празник!” и „За много години!”.

След добрите благопожелания на предстоятеля на храма към чавдарчани, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление”. обичаят символизира пречистването на Божия служител със светена вода. Той е подобен на кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. По древна традиция това се прави от младо момче или пък съзрял мъж. Да спазят старата традиция, честа имаха кметът Пенчо Геров, Васил Петков, Тома Томов и Лулчо Андреев.

Отец Недко Бръмбаров благодари на миряните. Чавдарчани зарадваха свещеника със скромен подарък. След това от църковното настоятелство беше сложена скромна трапеза за уважилите празника.

В МИРКОВО  Парични премии за всички смелчаци
Prev Post В МИРКОВО Парични премии за всички смелчаци
В ЧЕЛОПЕЧ  Бойци застанаха в почетен строй за прослава на освободителите
Next Post В ЧЕЛОПЕЧ Бойци застанаха в почетен строй за прослава на освободителите
Related Posts

Leave a Comment: